tiistai 15. tammikuuta 2013

Espanjalaisten makujen ilta!

Voidaan tehdä salaisia suunnitelmia iltahämärisssä, sellaisia talvisia,  
                               kynttilänvalohaaveita 


                                                      Kaunis kattaus on puoliruokaa


                                               

Leppoisaan tiistai-iltaan sopii näiden ihanien sämppyjen leipominen. Ohje on Siken kirjasta (tosin vähän mukaellen) ja täytyy myöntää, että on kyllä paras sämpyläresepti, jonka mukaan olen ikinä sämpylöitä leiponut. Näihin tulee rapea ja kova kuori ja huokoinen sisus. Sen lisäksi taikinan aineet vain sekoitetaan - ei vaivaamisia. Ja taikina säilyy jääkaapissa ainakin viikon (no meillä nyt viisi päivää ja juuri leivoin vikat sämpyt), joten voi aina nälän yllättäessä paistaa juuri tarvittavan määrän sämpylöitä.


Voitelin sämpylän kevyesti ja lisäsin väliin Manchego-juustoa (tai vastaavaa), ilmakuivattua kinkkua, chorizo-makkaraa, aurinkokuivattuja tomaatteja, kourallinen rucolaa  ja vuohenjuustoa (sitä kolmionmallisesta pakkauksesta) ja balsamicoa. Kyytipojaksi lasillinen karpalomehua. Reilu sellainen :D 
Sämpylöitä voi myös dippailla oliiviöljy-balsamico- merisuolaseokseen. 

Illalliseksi tein espanjalaisen munakkaan jääkaapissa olevista jämistä. En tykkää heittää ruokaa roskiin, se on sama kuin heittäisi rahaa roskiin. Niilläkin poisheitetyn ruuan rahoilla saa jotain paljon mukavampaa ;) Taustalle soimaan Juanesia ja eikun munakasta ääntä kohti!



4-5 perunaa
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
1 rkl öljyä
n. 100 g kinkkua, makkaraa tai muuta kypsää lihaa
2 kiinteää tomaattia
1 punainen tai vihreä paprika
¼ tl mustapippurirouhetta
½ tl suolaa
5 kananmunaa
½ dl vettä
silputtua basilikaa, persiljaa, ruohosipulia 1. Kuori ja viipaloi perunat. Kuori sipuli, halkaise se ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Murskaa tai silppua valkosipuli. Kuutioi tai suikaloi liha. Kuutioi tomaatit. Halkaise paprika ja poista siemenet. Kuutioi paprika.
2. Kuumenna öljy isolla paistinpannulla. Ruskista kevyesti sipuliviipaleet pannulla. Laita perunaviipaleet ruskistumaan. Jos perunat ovat raakoja, paista ne lähes kypsiksi. Lisää valkosipuli. Kääntele.
3. Lisää liha ja kasvikset. Mausta suolalla ja pippurilla.
4. Riko munat kulhoon. Kaada vesi joukkoon ja vatkaa kevyesti munien rakenne rikki. Kaada seos pannulle muiden aineiden päälle ja nostele massaa niin, että seosta valuu kaikkialle. Pienennä tehoa.
5. Kypsennä, kunnes pinta on hyytynyt. Jos haluat molemmin puolin paistetun munakkaan, käännä se ison kattilankannen tai lautasen avulla ja ruskista kevyesti toinen puoli. Ripottele pinnalle silputtuja yrttejä. Tarjoa kuumana tai kylmänä.




               Makoisaa tiistai-iltaa espanjalaisen tunnelma keskeltä :)
SHARE:

6 kommenttia

  1. Herkullisen näköistä, nam! :)Nyt tämän myötä tulikin ripaus espanjalaista tunnelmaa tänne ruudun taakse! :D

    VastaaPoista
  2. Ja oli hyvän makuista, suosittelen! Peruna antaa omanlaisensa maun mutta ilman sitä tää munakas ei ois espanjalainen. Ja hyvä, että hieman saat lievitettyä koti-ikääsi :D

    VastaaPoista
  3. Nuo sämpyläsi houkuttelevat vähän kokeilemaan jotain samaan tyyliin - varmaan sopisivat hyvin punkun kanssa vaikka perjantain iltapalaksi :D ... kiitos, kutsusta tulin heti katsomaan... :D

    VastaaPoista
  4. Tervetuloa, ilo on mun puolellani :D Noi sämpylät sopii erittäin hyvin punkun kanssa! ;)

    VastaaPoista
  5. Heips! Kiitos kivasta kommentistasi blogissani ja kutsusta tulla katsomaan blogiasi!
    Ihana tuo kynttilä ja kattauskuva! Muutenkin blogisi vaikuttaa tunnelmalliselta, liityn ehdottomasti lukijaksi! Huomenna tulen töiden kanssa oikein ajan kanssa kurkkimaan. :)
    Mukavaa iltaa!

    VastaaPoista
  6. Kiitos ja kumarrus :) Tällaisia mukavia kommentteja on kiva lukea heti aamusta, piristit heti aamusta päivääni!

    VastaaPoista

Positiivinen kommenttisi ilahduttaa aina, kiitos! ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Blog Design Created by pipdig