lauantai 6. huhtikuuta 2013

Homemade kotijuusto ♥

Tein eilen illalla kotijuustoa ja sen tekeminen ylitti odotukseni.Valmistus on todella simppeliä, sain kehitettyä sellainen  maalaistalon emäntä" -fiiliksen :) Juustosta tuli ihanan pehmeän makuinen, suosittelen! Tässä ei voi epäonnistua. Ja loput herat käytän tänään sämpylätaikinaan :) Tämä on ihanan makuinen jälkkäri tai aivan leivän päällä syötävä herkku. Kuinkahan moni tekee itse juustoa nykypäivänä?



Enkä ole hankkinut mitään juoksutettakaan.  Mutta kyllä aika nopeasti erottui juustokin, kun vaan antoi rauhassa olla reilun tunnin ajan kannen alla. 






Kotijuuston tekemiseen kannattaa käyttää mahdollisimman rasvaista maitoa ja piimää, ja piimäksi sopii paremmin tavallinen piimä ilman kaiken maailman terveysvaikutteisia lisäaineita - hera erottuu kuuleman mukaan paremmin tavallisesta piimästä, mutta olen kyllä saanut juuston onnistumaan myös AB-piimästä. Juustoa voi maustaa esimerkiksi tuoreilla yrteillä tai muilla mausteilla, mutta itse käytin pelkästään suolaa. Teen itse kotijuuston mummolta saamaani juustomuottiin, jonka on vuosikymmeniä sitten tehnyt tätini, mutta sen voi yhtä hyvin tehdä siiviläänkin, kunhan se on kohtuullisen pieni pohjaltaan. Muotilla saa toki juuston kauniin malliseksi, mutta yhtä hyvältä se maistuu siiviläänkin tehtynä! 


Jos haluaa tehdä kotiuunijuustoa niin alkuvaiheet ovat samat mutta kun juusto on jähmettynyt ja otettu pois muotista niin se voidellaan kananmunalla ja laitetaan uuniin. Uunin lämpötila on korkea, 250° , kunnes on sopivasti ruskea. (Sitä aikaa ei ohjeissa sanota, itse kokeilin tänään, n. 10-15 min.) Voiteluun käytetään joko sulatettua voita tai kananmunaa.




                                                                 Kotijuusto

                                                2 l täysmaitoa
                                                1 l piimää
                                                3 kananmunaa
                                                2 tl suolaa

Kaada maito kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita tällä välin piimä ja munat huolellisesti tasaiseksi. Kun maito kiehuu, kaada piimä-munaseos joukkoon. Kuumenna seosta, kunnes se pulpahtaa kerran - nosta seos tämän jälkeen pois levyltä ja jätä se seisomaan puoleksi tunniksi kansi päällä. Puolen tunnin aikana kaiken heran pitäisi olla noussut pintaan. Nostele juustomassa kattilasta reikäkauhalla kulhoon ja suolaa se. Suolaa saa laittaa melko runsaasti, jotta se maistuisi valmiissa juustossa. Nostele massa sideharsolla vuorattuun juustomuottiin tai siivilään. Minulla ei ollut tähän hätään sideharsoa joten kostutin suodatinpusseja ja vuorasin kapan sillä. Aseta paino muotin tai siivilän päälle ja anna juuston asettua yön yli jääkaapissa. Tarjoa sellaisenaan tai leivän päällä. Toimii hyvin myös jälkkärinä!




Tässä kuvassa on juustonvalmistaja mummolassa kesällä eka tai tokaluokkalaisena pikkuveljensä kanssa -80luvun puolivälissä. ;D

                PS. Muistakaas osallistua tänään alkaneeseen arvontaan :)
 

SHARE:

4 kommenttia

Positiivinen kommenttisi ilahduttaa aina, kiitos! ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Blog Design Created by pipdig