tiistai 23. huhtikuuta 2013

Very Scottish, Skonssit!

 Arkiaamun kauneutta!
Oliko sinullakin nuhruinen ja väsynyt olo?
Valvoin myöhään, koska koetin olla ottamatta kaularangan särkyyn särkylääkettä, mutta pakko oli lopulta luovuttaa ja ottaa särkylääkettä. Minulla oli tänä aamuna nuutunut olo, joten jatkoin unia. Ja olen tälläkin hetkellä nukkumassa.
Piristän itseäni herättyäni ihanalla, kauniilla ja terveellisellä aamiaisella. Eilen leivottuja makean suolaisia skonsseja, tomaattimunakasta, itsepuristettua appelsiinimehua ja raikasta salaattia.
Arkiaamuissa on yleensä niin paljon kaunista ja hyvää mieltä, etenkin jos aamu on aurinkoinen. Parvekeaamiaiset.
Olen miettinyt kovasti, jos osallistuisin toukokuun 18. päivä ravintolapäivään :)
Minä teen tästäkin päivästä hyvän ja kauniin.
Päätän niin.
Ainakin yritän!
Kevään tuntua ja valon syleilyä. 
Joskus tulee niitä aamuja, joilloin taivaanrannassa siintävät tummat myrskypilvet valmiina nousuun. Silloin tekee mieli käpertyä tiukasti piiloon. Joskus arki hyvilee kuin kesätuuli ja joskus taas myrky velloo päällämme. Pienien ihmeiden äärellä kasvaa suuruus.
Toivottavasti tarkat suunnitelmat muuttuvat todeksi ympärillämme.
Ja hyvä olo, sehän lähtee sisältä ja heijastuu ulospäin, eikös?




Viime yönä päättyi arvonta. Ilmoitan arvonnan voittajan tänään iltapostauksessa (en alkanut arpomaan viime yönä :D ), olkaas kuulolla.
 Tänä iltana käynnistyy myös yhteistyökumppanini sponsoroimana uusi arvonta. Palkintoja on kaksi, suomalaista laatua ja designia. Arvontaan voivat osallistua VAIN rekisteröityneet lukijat, klikkailkaahan itsenne lukijoiksi ;)




 Skonssit ovat alunperin kotoisin Skotlannista.
Eilen päivällä leivoin suolaisen makeita skonsseja iltapäivä teelle. Skonssit maistuvat aivan voin, tuorejuustolevitteen kanssa tai aivan sellaisenaan. Tämän helpommaksi leipominen ei enää tule. Skonssien pyöräyttäminen sopii jopa minun kaltaiselleni laiskalle. Ja näitä voi leipoa hyvin myös lapsostenkin kanssa.  Koko satsi syntyy alle puolessatunnissa.
Vain muutama asia on olennaista. Älä vaivaa yhtään vaan sekoita nopeasti, taikinaan ei saa muodostua sitkoa. Nesteet ja voi kannattaa lisätä kylmänä, jotta leivinjauhe ei ala toimia liian aikaisin. Siinäpä se kaikessa yksinkertaisuudessaan. Skonssimuottina voi käyttää runebergin torttumuottia tai muffinssimuotteja, mutta yhtä hyvin toimii vaikkapa juomalasi – ainakin jos irrotat skonssin esimerkiksi veitsellä.

Skonssit
4 3/4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
3/4 rkl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
135 g voita
2 dl piimää


 Omppumehua ja skonsseja, namskis!

Voit maustaa skonssitaikinan makusi mukaan esim. karpaloilla, cheddarjuustolla, pähkinöillä.
Voiteluun: sulatettua voita
1. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
2. Lisää joukkoon paloiteltu voi.
3. Sekoita joukkoon varovaisesti sekoittaen piimä. Älä enää vaivaa, ettei taikinaan muodostu sitkoa. Saat silloin aikaan kuivia skonsseja.
4. Taputtele pöydälle paksuksi levyksi ja leikkaa skonsseja pyöreällä muotilla.
5. Voitele voisulalla ja paista 225 asteessa 10-14 minuuttia.


Meillä herkuteltiin viikonloppuna itsetehdyillä hampurilaisilla. Tykkään ostaa joskus kuoret valmiina, mutta pihvit teen itse ja teenkin oikein tuliset.
Hampurilaisen väliin sujautan paistetun kananmunan, tulisen jauhelihapihvin, suolakurkkuviipaleita, tomaattiviipaleita, ananasta paistettuna sekä juustoviipaleen. Ja hampurilainen tulee nauttia maidon tai Coca-Colan kera. Olen vähentänyt sokerilimujen juontia mutta kerran pari viikossa sallin itselleni pienen tölkillisen sokerilimua.


Syödäänkö teillä useimmiten valmisruokia vai kotiruokaa?
  
Mulla on ihana apulainen parvekepuuhailuihin, työnjohtajan katse ;D

  
Rakkauden multavassa maaperässä kasvavat yrttini ja kukkaseni saavat ojentautua kukoistukseensa koko vartensa mittaan asti. Tietoisena turvaisasta paikasta, suojasta suurimpienkin myrskyjen alla.

 

SHARE:

7 kommenttia

  1. Tätä lukiessani tajusin, etten oo koskaan maistanut skonsseja! Ou mai gaad, pakko korjata tämä asia :D
    Ja kyllä, hyvä olo lähtee sisältä :)

    VastaaPoista
  2. Välillä osuu eteen nuhruisia aamuja, ja tuntuu että aamun sää vaikuttaa myös päivän käynnistymiseen. Kotiruokaa meillä useimmiten laitetaan, kun ollaan melko innokkaita kokkeja kokeilemaan kaikenlaista :)

    VastaaPoista
  3. Hei, tulin tänne vastavierailulle ja, hih, huomasin, että sinulla on työnjohto samaa koulukuntaa kuin minullakin. Ihana pikku tiikeri ;)

    VastaaPoista
  4. Skonssit näyttävät kivoilta, pitääkin joskus kokeilla! Meillä syödään kotiruokaa, paitsi äärimmäisessä hädässä valmisruokaa. Tänään on valmisruokapäivä pitkästä aikaa, koska molemmilla aikuisilla on pakollista menoa, ja muksut pitää ruokkia tänään nopeasti :)

    VastaaPoista
  5. Skonssit on kyllä niin hyvä, usein laitan sekaan mustikkaa tai muita marjoja ja teen sellaisia amerikkalaisia versioita. Taitaa se silti olla niin, että parhaita on ne perusversiot voin kanssa :). Ja kokista kyytipojaksi, voi kun siitä pääsisikin eroon, vaikken nyt paljoa juokaan.

    VastaaPoista
  6. Skonsseja pitää minunkin kokeilla, ja meillä on melkein sataprosenttisesti kotiruokaa, joskus harvoin käymme hakemassa pitsat..Minusta kevätaamut ovat ihania:)Tänä aamuna,kun kävin ruokkimassa kanaset jäin kuuntelemaan lintujen laulua ja heti oli ihana mieli, joka kesti koko päivän..kevät on ihanaa aikaa:)Työnjohtajasi on tosi cool...

    VastaaPoista
  7. Hyvä olo todellakin lähtee sisältäpäin. Se suorastaan pirskahtelee ulos ja saa kanssakulkijatkin hymyilemään.

    Kiitos kommentistasi blogissani.
    Ihmisarvo ja hyvinvointiyhteiskunta eivät aina muistu mieleeni, kun elää tätä sairaan elämää. Minullehan on jopa sanonut lääkäri, että "sinusta tehdään vielä yhteiskuntakelpoinen". siis ihan hirveää kielenkäyttöä!

    Tsemppiä sinulle!

    VastaaPoista

Positiivinen kommenttisi ilahduttaa aina, kiitos! ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Blog Design Created by pipdig