keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Terveiset eriskummallisesta Transnistriasta!

Tervetuloa eriskummalliseen matkakohteeseen, mutta kumminkin niin kiehtovaan Transnistriaan! Viimeistään tunnettu Moldova on viehättävä sekoitus itää ja länttä, joka tarjoaa kokeneellekin matkailijalle uusia elämyksiä. Transnistria taas tarjoaa matkailijalle neuvostoliittomaisen aikamatkan, jollaista ei muualla enää voi kokea. Tosin se ei ole yhtä neuvostoaikainen mitä taru kertoo.


Transnistria on itsenäistynyt Moldovasta yksipuolisesti. Aluehan sijaitsee Moldovan kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisäpuolella eikä mikään valtio ole tunnustanut sitä.
Siellä on reilu puoli miljoona asukasta ja erityisesti kaupunkien asukkaat ovat slaaveja maaseudun väestön koostuessa enimmäkseen moldovalaisista. Valtaosa alueen asukkaista tunnustaa ortodoksista uskoa. Maassa on uskonnonvapaus ja rekisteröitynä on yli sata uskonnollista liikettä.Kun Transnistria muodostettiin, se otti käyttöön Neuvostoliiton perustuslain. Vuonna 1995 otettiin käyttöön uusi perustuslaki, joka sisältää enemmän länsimaisista demokratioista tuttuja piirteitä ja antaa vallanpitäjille parlamentaarisen vastuun. Bruttokansantuote on paikallisen hallinnon tietojen mukaan  vähän enemmän kuin Moldovassa, joka on Euroopan köyhin maa. Alueella on käytössä oma valuutta, Transnistrian rupla. Raha on vapaasti vaihdettava, mutta käytännössä vain Transnistriassa ja sitä eikä Moldovankaan rahoja voi vaihtaa Suomessa.


Alueella on säilytetty paljon neuvostoajan symboleja ja otettu viralliseen käyttöön. Esimerkkejä näistä ovat sirppi ja vasara valtion vaakunassa ja neuvostounivormuja kantavat poliisit sekä sotilaat. Pääkaupungissa Tiraspolissa on Leninin patsaita, joista suurin on parlamenttitalon edessä. Pääkaupungissa on myös Marxin ja muiden kuuluisien kommunistien patsaita. Transnistrian vastine Moldovan valtaville viinitehtaille on Kvintin brandytehdas.  Alueelle pääsy on suht hankalaa ja rajaa vartioivat venäläiset sotilaat.  Saat oleskella Transnistriassa 10 tuntia ilman "viisumia".

Luvassa on siis jonkinlainen aikamatka menneisyyteen.
Kiehtovaa ja hieman jännittävääkin.

Seuraa matkaani Instagramissa: satumkirjavainen.






SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Positiivinen kommenttisi ilahduttaa aina, kiitos! ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Blog Design Created by pipdig