tiistai 30. kesäkuuta 2015

Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri* Ei herkimmille!

Tämä postaus ei sovi herkimmille!
Kuvamateriaali Auschwitz-Birkenausta.
Jos menette Krakovaan, niin käykää ihmeessä keskitysleirillä.
Suosittelen lukemaan myös kirjan Parakki 10, keskitysleireistä enemmän kiinnostuneille.

Matka Krakovasta Auschwitziin taittui tunnissa ja varasimme matkamme sinne See Krakow Local Toursin kautta, se maksoi 35 euroa. Auto tuli hakemaan meidät hotellilta ja perillä odotti tiivistahtinen päivä. Saimme erittäin hyvin oppaan David Kennedyn, joka puhui hyvin selkeää englantia.
Viivyimme Auschwitzissa puolitoista tuntia ja Birkenaussa toiset puolitoista tuntia. Matkaa Auschwitzista Birkenauhin on noin 10 minuuttia.

Tällaisissa paikoissa oppii oikeasti elämästä. Kanarian hiekkarannoilla totuutta ei kohtaa kuten täällä. Erittäin suositeltava käyntikohde kaikille. Muistaa elämän realiteetit.
Yhdessä näyteikkunassa oli esillä 150kg vankien hiuksiakin oli yhdessä läjässä.
Hiuksista tehtiin vangeille vaatteita ja mattoja. 
Järkyttävää.

Ennen kuin uhrit poltettiin krematoriossa poistettiin heiltä kaikki arvoesineet, kuten kultahampaat ja korut.
Pääsimme käymään kaasukammiossa ja krematoriossa.
Ihmisiä tapettiin Zyklon B-nimisellä myrkyllä.

Hitlerin joukkojen asettauduttua kaupungiin vuonna 1939, alkoi paitsi juutalaisten ryöstäminen ja tappaminen, myös puolalaisten sortaminen. Saksa ja Neuvostoliitto tekivät päätöksen, joka aiheutti Puolan jaon ja talvisodan. 

 Keskitysleirin paikaksi valittin puolalainen Oswiecimin kaupunki, koska se oli sopivasti rautateiden risteyskohdassa ja mukavasti syrjässä rintaman tohinoista, mutta kuitenkin lähellä teollisuusmahdollisuuksia ja luonnonvaroja. Ja suihan lähistöllä myös paljon juutalaisia. Leirillä elettiin epäinhimillisissä olosuhteissa, siellä tapettiin, kidutettiin, tehtiin ihmiskokeita ja kaikkea mahdollista. Leiriin saavuttiin portista jossa kerrotaan työn tekevän sinut vapaaksi.

 Birkenaussa on esillä vaunu, jossa vangit kuljetettiin. Rautateitä pitkin tänne tuotiin tietämätöntä väkeä kaikista Euroopan kolkista. Yli 300 parakkia ahdettuna täyteen ihmisiä, joiden elämä oli niin pienestä kiinni. Miltä tuntui siitä naisesta, joka pitää lasten sa käsistä kiinni ja he menevät kohti kaasukammiota?
Minun pieni mieleni ei voi tajuta näitä kaikkia kauheuksia.
Vetää sanattomaksi.

Kaikki tämä oli ohitse tammikuussa 1945, kun ukrainalaisista koostuva puna-armeijan osasto saapuu paikalle. Auschwitz-Birkenaussa on virallisen arvion mukaan murhattu ainakin 1, 5 miljoonaa ihmistä.

Suosittelen katsomaan kuvat ajan kanssa ja ajatuksella.
Tunnemyrsky ja totuus julmasta maailmasta.
Eikä tästä kaikesta ole vasta kuin 70 vuotta. 
Tämän tyyppistä elämää eletään yhä Pohjois-Koreassa.
Maa,jonne haluaisin vielä joskus matkustaa kunhan rahavarat antaisivat myöten.
Tällaisilla matkoilla pysähtyy todella miettimään elämää,arvoja ja sitä onnekkuutta, jossa saamme elää.
Vapaassa maassa.
Olemme vain oman elämämme asenteiden vankeja, muuten vapaita.
Valitse sinäkin tänään iloinen ilme,ole kiitollinen ja nauti kesätuulen tuomasta vapaudesta hiuksissasi.
Onni on yksinkertaisen pieniä asioita.

Muisteaan hiljentymällä kaikki keskitysleirien julmuutta kohdanneiden uhrien muistoa.






























 En voi kuvitellakaan sitä millaisia ajatuksia ja tunteita nämä ihmiset ovat kokeneet, kun heitä on jaoteltu keskitysleirille ja kaasukammioon menijöiksi.



  • KL Auschwitz I – pääleiri, jonka rakentaminen alkoi toukokuussa 1940 lähelle Oświęcimin keskustaa. Nykyään alue on museona.
  • KL Auschwitz II – Auschwitz-Birkenau, varsinainen tuhoamisleiri, jonka rakennustyöt aloitettiin lokakuussa 1941.
  • KL Auschwitz III – Monowitz, työleiri Oświęcimin lähellä Monowicen kylässä.



Pienoismalli kaasukammiosta



 Krematorion pienoismalli

















































 Uhrien hirttopaikka ylhäällä ja ammuntapaikka alhaalla.






Kidutusväline,johon vanki laitettiin roikkumaan kädet "väärinpäin". Tämä teki elinikäiset vammat.






 Tämä kukkula pitää sisällään kaasukammion ja krematorion. Krematorion savupiippu.








Kaasukammio ja seinän takana oleva krematorio. Täällä käyntiä ei voi kuvailla sanoin :(







Birkenau- tuhoamisleiri


Vangit tulivat junavaunulla Birkenauhin, jossa heidät eroteltiin suoraan kaasukammioon meneviin vaunuihin ja työleireillä. Kaasukammioon menemään laitettiin vauvat, lapset, sairaat ja vanhukset. Birkenaussa oli erikseen miesten ja naisten leirit ja se oli olosuhteiltaan pahempi kuin Auschwitz.

Kuoleman portti














 Uima-allas

 Tuhottu kaasukammio ja krematorio. Täällä kauhulääkäri Josef Mengele teki ihmiskokeita.





 Tässä, viereisellä pellolla ja metsässä on ihmisten tuhkia. Vangeille syötettiin ihmistuhkassa kasvattua viljaa.







 Tässä talossa oli naisvankeja ja se oli kuuma kesäisin ja kylmä talvisin. Yhdelä laverilla nukkui 4-5 naista. Talvisin vangit nukkuivat hyvin lähellä toisiaan lämmittääkseen toisiaan. Vangit pääsivät käymään kaksi kertaa päivässä tarpeillaan.








 Vankien käymälä ja peseytymispiste. Peseytymispisteiden saippuapaloille tarkoitetut kohdat ovat silmänlumetta. Vangit peseytyivät pelkällä vedellä ja jos oli talvi ja putket jäässä niin ei peseydytty ollenkaan. Tässä pesutuvassa kävi aamupäivisin 2000 naista ja illalla toiset 2000.



 Tässä jo tuhotussa rakennuksessa kauhulääkäri Josef Mengele teki ihmiskokeita 1500 kaksoselle, joista vain 200 selvisi hengissä.
 Eräs hänen tavoitteistaan oli silmien värin muuttaminen siniseksi, joka usein aiheutti kokeisiin joutuneille ihmisille kipua, sokeuden tai tulehduksia. Kokeiden jälkeen Mengelen kokeissaan käyttämät kaksoset tavallisesti tapettiin. Toisaalta, jos koe onnistui, lapsia ei tapettu. Kaikkiaan 1 500 kaksosesta vain 200 selvisi hengissä

 Mengele oli saksalaislääkäri, joka teki vangeille julmia ja raakoja "lääketieteellisiä kokeita" keskitysleireillä. Hänen kokeisiinsa kuuluivat muun muassa silmien värin muutos kemiallisesti, imusolmukkeiden poistaminen ja siamilaisten kaksosten tuottaminen kirurgisin toimenpitein. Hän harvoin käytti puudutusaineita ja uhreilla oli valtavat kivut. Hän oli myös mukana päättämässä kenet lähetettiin kaasukammioihin. Hänen arvonsa SS-joukoissa oli Hauptsturmfuhrer eli  päärynnäkköjohtaja.









Huomenna matkaamme makoisaan Krakovaan ja pariin Suomen kohteeseen!





SHARE:

8 kommenttia

  1. Ei voi käsittää ihmisten julmuutta! Olen nähnyt kaverin kaverilla kuvan jossa joku tuntematon ulkomaalainen mies istui hiljaa paikallaan monta tuntia.. En muista tarkkaa paikaa, mutta täällä kuitenkin se oli. Mitenköhän sekin on valittu että kuka joutuu minnekin? Kuka leiriin kuka kammioon.. Kamalaa!! Kiitos mukavista sanoista lopussa.

    VastaaPoista
  2. Karu paikka, joka vetää hiljaiseksi. Vaikka itse on lukenut kuinka paljon aiheesta kirjallisuutta, niin siitä huolimatta sitä ei pysty käsittämään, miten toi koko homma on voinut olla mahdollista. :o Itse tykkään lukea tällaisista karuista jutuista, koska ne pistävät oman elämän jutut uuteen perspektiiviin. Sain juuri päätökseen kirjan Pohjois-Koreasta karanneesta tytöstä, kirjassa kerrottiin, miten hän teki nälkäänsä lehdistä keittoa, sen jälkeen itse pastaa tehdessä, se heittäisinkö sekaan parmesaania vai en, tuntui naurettavalta. Jotenkin järkyttävintä on, että siellä tilanne on edelleen sama, mutta kukaan ei tee mitään.

    VastaaPoista
  3. Niin surullista, niin julmaa ja niin kauhistuttavaa... Mietin tosin, onko tämä myös tulevaa, sillä julmuudet jatkuvat tänäkin päivänä ja sodat laajenevat. Pelottavaa

    VastaaPoista
  4. Tämä on kyllä täysin käsittämätöntä ja valtavan julmaa. Kaikesta on kuitenkin sinällään niin lyhyt aika. Tällaiset jutut pysäyttävät kyllä pohtimaan ja arvostamaan omaa elämää.

    VastaaPoista
  5. Järkyttävää historian todellisuutta. Täällä aiomme myös loppukesästä vierailla. Ja tuntuu kyllä siltä itsestänikin, että miten tällainen on voinut olla mahdollista? Mutta kuten joku kommentoikin jo ett' välillä hirvittää että oppiiko ihmiskunta tästäkään mitään oppinut? Ukrainassa, Pohjoiskoreassa ja monessa muussa maassa jatkuu edelleen järkyttävä julmuus. Niistä saadaan totuus ehkä vasta kymmenien vuosien päästä :(

    VastaaPoista
  6. Aina yhtä järkyttävää ja herättää suurta ahdistusta ja myös pelkoa siitä miten raaka ihminen on silloin jos siihen on tilaisuus ja mahdollisuus.

    Hyvä että paikka on säilytetty muistutuksena ihmisen julmuudesta.

    VastaaPoista
  7. Samaa mieltä kuin edelliset, että kyllä ihminen on raaka. Siltikin hyvä, että nämä on jätetty muistuttamaan tapahtumista.

    VastaaPoista

Positiivinen kommenttisi ilahduttaa aina, kiitos! ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Blog Design Created by pipdig