tiistai 27. lokakuuta 2015

Ho Chi Minhin museot* Ei herkimmille!

Tänään kurkataan Vietnamin matkalla käytyihin museoihin eli Presidentin palatsiin, joka vasta hulppea olikin ja Vietnamin sotamuseoon (1955-1975), joka toki on hieman yksipuolinen näkemys sodasta. Eivät amerikkalaiset ole itse ainakaan paljastaneet, että ampuivat vahingossa oman koneensa alas. Sodan seuraukset olivat järkyttävät ja museossa vierailu oli koskettava kokemus. Vietnamin sodassa käytetty oranssi agentti-pommi oli tuhoisa jonka tuhoista ihmiset joutuivat kärsimään vielä vuosien jälkeenkin. Haitoista kärsivät paikalliset ja amerikkalaiset. Sotilaille itselleenkin muun muassa syntyi kehityshäiriöisiä ja raajattomia lapsia. Taisteleminen kuumuudessa ei ole ollut ainakaan helppoa.

Agent Orange oli kasvimyrkky, jot Yhdysvaltain asevoimat käyttivät Vietnamin sodassa vuosina 1962–1970 paljastaakseen metsissä piileskelevät Vietkongin sissit. Myrkylle altistuminen on liitetty useisiin tauteihin. Agent Orange on perimämyrkyllistä, genotoksista. Helikoptereista ja lentokoneista ruiskutettu, dioksiinipitoinen Agent Orange aiheuttaa vieläkin40 vuotta myrkytyslentojen päättymisen jälkeen mm. kehitysvammoja ja tappavia sairauksia. Se on havaittu aiheuttavan laboratorioeläimissä synnynnäisiä vikoja. Monet Vietnamin sodan vetraanit kärsivät erilaisista oireista sodan jälkeen. Heidän lapsensa saattoivat myös syntyessään kantaa myrkyistä johtuneita vikoja. 

Pahimmillaan vastasyntyneillä ei ollut silmiä, kasvoja; keskellä päätä kasvaa sarvi; niskassa on jotain valtavaa. Yhteen kasvaneita kaksosia ja kolmosia.USA:n hallitus on nimittäin korvannut amerikkalaisille Vietnam-veteraaneille ja heidän perheenjäsenilleen Agent Orange -sairauksia kaikkiaan 180 miljoonalla dollarilla.
Vietnamilaiset ovat vaatineet omille kansalaisilleen vastaavia korvauksia oikeusteitse, mutta turhaan.

Presidentti oli aikanaan saanut vaikka millaisia lahjoja toisten maiden päämiehiltä, mutta järkyttävin lahja,jonka presidentti oli saanut oli ehdottomasti norsun jalat! Pääsymaksu museoihin maksoi 1-5 euron välillä ja niissä kannattaa vierailla ehdottomasti jos olet Ho Chi Minhissä. Maailmankatsomus ja arvot nousevat pintaan ja muuttavat suuntaansa, eikä kyyneleiltä voi välttyä. Tällainen herättely tekee välillä hyvää, koska Vietnamin sodan päättymisestä on vasta 40 vuotta. 

Seuraavat kuvat voivat järkyttää herkimpiä.
























Pressalla ollut oma teatterikin.

                                                Epämukavan näköinen sänky.





Seuraavaksi kurkistamme Vietnamin sotamuseoon:



































 Oranssin agentin ampujan lapsi. Myös sotilaat altistuivat oranssin agentin terveysvaaroille.











 Jottei kommunisti propaganda pääsisi unohtumaan, niin täytyyhän sitä nyt olla heti museon sisäänkäynnilläkin juliste :D




SHARE:

5 kommenttia

  1. Hyvänen aika - olen sanaton. Upeaa kuitenkin, että tuollaisessa historiallisessa paikassa pääsee käymään.

    VastaaPoista
  2. Sanattomaksi vetää ja nöyräksi... Kaikki valokuvat ja uhhuh myös elefantin jalat...

    VastaaPoista
  3. Varmasti oli mielenkiintoiset museot. Vaikkakin soda kauheudetkin siellä on nähtävissä! :( Mutta siten myös tuo sitä todentuntua.

    VastaaPoista
  4. Hui kamala. Kyllä ihmismieli vaan voi olla sairas ja julma, kun tollaista saa aikaiseksi. :(

    VastaaPoista
  5. Euroopassa puhutaan paljon keskitysleireistä, mutta länsimaiden (ja etenkin Yhdysvaltojen) sotatoimet Aasiassa unohdetaan kovin helposti. Hyvä muistutus meille kaikille ettei sodassa kuitenkaan ihan kaiken tarvitsisi olla sallittua.

    Mutta sotarikoksista (?) aasinsiltana kieliasioihin. Näin kielten opettajana ja entisenä kääntäjäopiskelijana sanoisin ettei Agent Orangea ole tarkoitus kääntää suomeksi vaan se jätetään kääntämättä kuten ennen kuvia olevassa tekstissä osittain olikin. Sama pätee muihinkin samankaltaisiin myrkkyihin, joista tosin ei yhtä paljon puhuta.

    Tähän loppui pilkunviilaus :) Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista

Positiivinen kommenttisi ilahduttaa aina, kiitos! ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Blog Design Created by pipdig