keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Herkullisia ajatuksia

 Eilen kutitti niin kovasti jauhopeukaloani, että oli aivan pakko leipoa. Leivoin karamelisoitua sipuli-pekonipiirakkaa. Siitä tuli niin makoisaa, namskis! Kuvissa piirakka ei ole kovinkaan herkullisen näköinen, mutta maku oli mitä parhain. Tästä tuli lempparipiiraani, niin hyvää se oli, siis oli :D myös vieraiden mielestä. Nautimme iltateet kera karamelisoidun sipuli-pekonipiirakan. Täällä on myös satanut räntää valtavasti, raskas huokaus. Räntäsade on raiskannut mun kesämaiseman. Talven ei vaan tarvitsisi tulla vielä hetikään. Se, kun on on täällä Peräpohjolassa asuttaessa niin raskaan pimeä ja pitkä. Mutta talven tullessa on aikaa enemmän leipoa, viettää kotielämää ja tunnelmoida, kun lyhdyissä palavat kynttilät.



Karamelisoitu sipuli-pekonipiiras

Pohja
125  g Voi
2  dl vehnäjauhoja
1/2  dl kaurahiutaleita
1  tl leivinjauhetta
1/2  prk  (à 200 g) Valio Crea Paahdettu punasipuli
 
Täyte
½                           pakettia pekonia
400  g sipulia ja punasipulia
2  rkl Voita
1/2  tl sokeria
1/3  tl suolaa
ripaus jauhettua valkopippuria  
1 1/2  prk  (à 200 g) Valio Crea Paahdettu punasipuli
2  dl Voimakkaan makuista juustoa


  • Valmista ensin pohjataikina. Nypi huoneenlämpöinen voi ja yhdistetyt kuivat aineet murumaiseksi taikinaksi. Lisää crème fraîche. Sekoita.
  • Painele taikina piirakkavuokaan (Ø 25 - 26 cm). Nosta jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  • Leikkaa sipulit 1/2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
  • Kuumenna voi isolla paistinpannulla. Lisää sipulit. Jos sipulit eivät kerralla mahdu pannulle ja haluat ne ehjinä piirakan pinnalle, paista ne kahdella pannulla tai kahdessa erässä.
  • Anna sipuleiden kypsyä kannen alla 10 min. Ripota pinnalle sokeri. Käännä sipulit varoen, jotta renkaat pysyvät kasassa.
  • Jatka kypsentämistä vielä ilman kantta 5 min. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Yhdistä crème fraîche ja juustoraaste. Levitä piirakkapohjalle.
  • Laita päälle sipulirenkaat ja paistettu pekoni.
  • Paista 200 asteessa uunin alaosassa 35 - 40 min tai kunnes kypsä. Tarjoa jäähtyneenä esim. salaatin kanssa.



Mutta nautitaan syksyn pimenevistä illoista, pienistä arkisista hetkistä, kynttilän liekin tuomasta tunnelmasta ja kodin lämmöstä. Itse vietän syksyisin ja talvisin paljon kotielämää ja selailen netistä matkasivuja. On ihana käpertyä torkkupeiton mutkaan, lukea kirjaa ja kuunnella kun sade ropisee ikkunanpieliin. Sellaisia yksinkertaisia ihania hetkiä, joihin kuuluu tottakai pala suklaata ;)


Herkullisin ajatuksin,


3 kommenttia:

  1. Ihan herahti vesi kielelle piirakkaa katsoessa. :P

    VastaaPoista
  2. Meilläkin kypsyy juuri sieni-aurinko kuivattu tomaatti-muffinit uunissa ja juuri kerettiin kotiin pitkältä lenkiltä ennen räntäsadetta. Mielessäni suunnittelen kevään matkaa. :) Aika samoilla ajatuksilla liikkeellä siis. :)

    http://pikku-bambin.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  3. Oi nam miten herkullisen näköistä! :)

    VastaaPoista

Positiivinen kommenttisi ilahduttaa aina, kiitos! ♥