perjantai 6. joulukuuta 2013

6. itsenäisen kaunis luukku! Onnea Suomi!

Pienet valkeat jääkukkaset ikkunoissa ja valo sädehtii parvekkeen lasituksen läpi olohuoneeseen. Taivas väräjää sinisyyttään valkoista hankea vasten.
Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi ja kiitokset sotiemme veteraaneille!
Meidän itsenäisyyspäivän perinteisiimme kuuluu katsoa Tuntematon sotilas-elokuva, käynti haudoilla ja kynttilöiden sytytteleminen kotonakin. Vietetään kiireetöntä aikaa ja toki katsotaan Linnanjuhlia. Koska emme ole kotona jouluna, niin meidän jouluaatto on ruokien puolesta jo tänään :D Joulumenua siis pukkaa. Itsenäisyyspäivänä muistot tulvahtavat vahvasti mieleeni. Tunnelmallista ja ihanaa, mutta samalla raastavan ikävää.
Muutama vuosi sitten muistelimme mummoni kanssa menneitä. Seitsemän vuosikymmentä sitten kuvattujen hetkien helmet tuntuivat edelleen samoilta ja tutut tunteet olivat hetkittäin käsin kosketeltavissa. Ja mummon kertomukset sota-ajasta. Kuinka venäläiset kasakat ratsastivat ohi heidän Suojärven kotinsa. Talossa ei saanut kurkistella pahemmin ulkosalle taikka sytyttää valoa ja täytyi olla aivan hiljaa. Talon piti näyttää hylätyltä. Tällä kertaa kasakat piippalakkeineen ratsastivat ohi vaikka meinasivatkin tulla taloon sisälle. Tämän jälkeen hieman myöhemmin suomalaiset sotilaat tulivat kertomaan, että koti pitäisi jättää ja polttaa ettei se jää "ryssille". Asutte vaaraan vyöhykkeellä. Näin mummoni perheineen joutui lähtemään pakkasyöhön hevosreellä vain kaikkein tärkeimmät tavarat mukanaan. Koti jäi palamaan ja taakse ei haluttu katsoa, näky oli niin kamala. Tämä laittaa oikeasti miettimään kuinka hyvin asiat meillä nykyisin onkaan. Millaisia uhrauksia tuon ajat ovatkaan joutuneetkaan tekemään itsenäisyytemme puolesta. Tulipas raskasta tekstiä...
Koulullamme oli eilen juhlatiimin (johon itsekin kuulun) järjestämä itsenäisyyspäivän juhla. Juhlassa kohoteltiin rehtorin puheen myötä maljoja, sivistysjohtaja kätteli kaikki oppilaat juhlasalin ovella ja nautimme hienoista musiikki- ja mietelmäesityksistä. On etuoikeus asua itsenäisessä valtiossa, vaikka korjattavaakin toki löytyy maastamme. Onnea 96-vuotias Suomemme!Mutta nyt tienoon täyttää hiljaisuus, turvallisuus, taivas on tumma ja täynnä kirkkaita pakkastähtiä, kuura on viimeinkin hopeoinut lumen. Ilmassa muistoja vuosikymmenien takaa ja uutta historiaa tehdään koko ajan. Odotan jo innolla illan juhlia, kaikkia niitä kauniita pukuja. Toki juhlat eivät ole yhtä hohdokkaat, koska juhlat eivät ole presidentinlinnassa.  Tämän vuoden juhlan pukukoodi tulee olemaan frakin sijaan tumma puku, joten naiset voivat tulla juhlaan myös lyhyessä juhlaleningissä. Illan ohjelmassa ei ole tanssiaisia vaan konsertti.Oppilaiden piirtämiä muotokuvia presidenteistämme.

Jolunvietto on muuttunut vanhemmiten hiukan rennommaksi, ei stressiä ja kiirehtimistä. En oikein itse ymmärrä ihmisiä, jotka suuntaavat jouluaterian jälkeen baariin tai jonnekin ulos, mutta tapansa toki kullakin. Minusta oli vielä isäni eläessä mukavinta jouluaattoiltana rentoutua rauhassa perheen kesken vaikkapa lautapelejä pelaten, kirjoja lukien tai elokuvia katsellen. Aika on mennyt kuin siivillä, tänä jouluna tulee kaksi vuotta isäni äkillisestä kuolemasta. Pelottavaa, koska enää koskaan emme vietä perhejoulua, sellaista kuin isämme eläessä. Yksi lehti on käännetty lopullisesti kiinni perheemme historiankirjoissa ikuisiksi ajoiksi.Päivän vinkkinä ovat helpot ja makoisat home made fudget! Tehdään kauniita ja helppoja asioita, jotka tuovat hyvän mielen niin tekijällä kuin lahjojen saajalle. Meillä onkin ollut käynnissä pienoinen lahjapaja. Olen purkittanut ja paistanut erilaisia leipomuksia ystävillemme lahjaksi.
Herkullinen Irish Cream Fudge,
5 dl kermaa
5 dl sokeria
50g voita
3 rkl siirappia
2rkl makusiirappia, Irish Cream (Ostin Pentikiltä, noin 3,50e/puteli)
ripaus suolaa
mausteita


 

1. Kiehauta sokeri ja kerma. Lisää muut ainekset.
2. Anna kuplia vispaten mahdollisimman paljon n. 20-30min.
3. Kun kuplat puhkeavat kupliessaan ja väri hieman tummuu, alkaa fudge olla valmista.Testaa, että tippa fudgea jähmettyy vesilasiin.
4. Kaada leivinpaperin päälle n. 20x30 vuokaan ja anna jäähtyä.
5. Leikkasin jäähtyneet fudget ja kierittelin sellofaaniin.


Ovat muuten aivan sairaaaaaan hyvän makuisia! Ja jos ei tykkää Irish Creamin mausta niin sekaan voi laittaa sellaista makua josta pitää enemmän.


 Tässä myös suklainen versio näistä herkullisista fudgeista!

Herkullinen Irish Cream Chocolate Fudge,
5 dl kermaa
5 dl sokeria
50g voita
100g suklaata
3 rkl siirappia
2rkl makusiirappia, Irish Cream (Ostin Pentikiltä, noin 3,50e/puteli)
ripaus suolaa
mausteita
 1. Kiehauta sokeri ja kerma. Lisää muut ainekset.
2. Anna kuplia vispaten mahdollisimman paljon n. 20-30min.
3. Kun kuplat puhkeavat kupliessaan ja väri hieman tummuu, alkaa fudge olla valmista.Testaa, että tippa fudgea jähmettyy vesilasiin.
4. Kaada leivinpaperin päälle n. 20x30 vuokaan ja anna jäähtyä.
5. Leikkasin jäähtyneet fudget ja kierittelin sellofaaniin. Eilen muistelin lapsuuden joulujani ja ihanin joulumuistoni lapsuudestani on aattoaamun tunnelma; kuusen kimallus ja yöllä puuhellassa paistetun kinkun tuoksu ja ihana lämpö. Tunnelma oli taianomainen!Parhaat muistot liittyy ehdottomasti tunnelmaan. Pukeuduin tontuksi ja menin kurkistelemaan kotimme ikkunoista ja heittelemään lunta ikkunaan ja viisi vuotta nuorempi veljenihän oli aivan intona ja tonttuilu meni aivan täydestä. Siis tästä on aikaa jo se vajaa 25 vuotta :D


Kuinka Teillä vietetään itsenäisyyspäivää?


Aattoaamun lastenohjelmat (etenkin iki-ihana Lumiukko) ja se kipinöivä jännitys, että sai ajan kulumaan iltaan, kun pukki tulee... Se odotus ja ikkunoista kurkkiminen, se oli parasta. :) Muistan, kun kävimme tapaninpäivän ajelulla ukkini hevosella. Istuttiin reessä ja lumi vaan pöllysi kirkkaan vaalealla hangella. Voi noita, ihania aikoja, se huolettomuus ja joulun aito odotus, onneksi minulla on hyviä joulumuistoja. Jokaisella lapsella ei ole jouluista hyviä muistoja, joten antakaa lapsillenne ja perheellenne raitisjoulu! Hyvät muistot kantavat pitkälle :))

 Skål, vietetään rento ja herkullinen itsenäisyyspäivä!SHARE:

6 kommenttia

 1. Ihan loistavia noi piirrokset! Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 2. vitsit kun ihania ohjeita ja reseptejä! Kertakaikkisen herkullisia :) Kelpaisi kyllä tännekin samantien :)

  VastaaPoista
 3. Hyvää Itsenäisyyspäivää! Kiitos vielä ihanasta kynttilästä! :)

  VastaaPoista
 4. Hyvää itsenäisyyspäivää, ihania tunnelmia taas. Meillä vietetään päivää kotona ja ihan lepäämällä.

  VastaaPoista

Positiivinen kommenttisi ilahduttaa aina, kiitos! ♥

Blog Design Created by pipdig