torstai 11. tammikuuta 2018

Kohtaamisia & tekoja: Vaikutuksissa*

Muista, että heikot ovat julmia, ja lempeyttä voi odottaa vain voimakkailta. Kumpaan sinä kuulut?

Olen tavannut elämäni aikanani paljon erilaisia ihmisiä, joilla jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. On ihmisiä, joiden kanssa jutustelu soljuu helposti ja niitä, joiden seurassa on oltava alvariinsa varuillaan, kun niskaan sataa syytöksiä ja toisen sisäistä laatua olevaa pahaa oloa.  Älykäs ihminenhän  ei kaappaa keskustelua tai hukuta toisia loputtomiin, yksipuolisiin jaarituksiin. Hän osaa olla hiljaa ja kuunnella, mitä toisella on sanottavana. Toisten jatkuva aliarvioiminen ja haukkuminen on viimeinen niitti arkkuun.
Itse pysyttelen kauempana silloin, jos huomaan, ettei keskustelukumppanilla ole mitään hyvä sanottavaa tai hän lietsoo negaatioita ympärilleen.

Kun älykkö lopulta avaa suunsa ja puhuu, hän osuu naulan kantaan. Jos saat kiitosta kuuntelijan taidoistasi sekä kyvystäsi olla hyvä ystävä, olet todennäköisesti fiksu tyyppi. Kyky tiedostaa omat puutteet ja halu työskennellä niiden korjaamiseksi ovat vahva signaali siitä, että korvien välissä leikkaa. On myös niitä marttyyreja ja luusereita, jotka ovat menettäneet elämäänsä otteensa ja kaikkien muiden elämä näyttää aina paremmalta. Moni luulee usein, että hiljaiset ihmiset ovat sisäänpäinkääntyneitä tai tuskallisen ujoja. Se ei välttämättä ole lainkaan totta. Älykäs ihminen saattaa vaieta siksi, että tahtoo pohtia tilannetta ja muotoilla oikeita sanoja mieluummin kuin höpistä niitä näitä. Yksi suurimmista ajatuksista monilla on riittämättömyyden tunne. "En ole tarpeeksi hyvä, muut ovat parempia..."  Sisäinen kriitikkomme tulee muistuttamaan riittämättömyydestämme monen monta kertaa, mutta en anna sen olla esteenä, sillä minulla on onnekseni työkaluja tähän.  

Viisas ei myöskään ylenkatso muita. Tutkimusten mukaan epäpätevillä ja huonolla itsetunnolla varustetuilla ihmisillä on taipumus liioitella kykyjään, aidosti kyvykkäät taas harvemmin tekevät itsestään numeroa. Mitä älykkäämpi ihminen on, sitä kirkkaammin hän tajuaa, miten paljon oppimista maailmassa yhä on ja osaavat olla kiitollisia. Aidosti viisas tietää oman arvonsa eikä koe tarvetta korostaa sitä kohtuuttomasti. Ystäväpiirisi kertoo paljon harrastuksistasi. Millaisten ihmisten kanssa viihdyt? Ystäväsi heijastelevat sitä, millainen ihminen olet. Fiksut ihmiset etsivät vaistomaisesti toisten fiksujen seuraa. Jos ystäväpiiri on elämääsi turmeleva, niin silloin kannattaa katsoa peiliin. Kysyä itseltään, että voisinko hakea ystäviä toisesta "harrastuksesta" tai miksi tuhoan elämääni pala palalta?
Ystävienkin kohdalla pätee, ei se määrä vaan laatu. Aitoja hyvänmielen kohtaamisia.
Jos ystäväpiirissäni olisi elämänlaatuani tuhoavia tyyppejä, niin ne lähtisivät heti pois.


On taitoa nähdä kaikessa ajoittain  hyvää ja sitä, että erilaisuus on hyvästä. Jos me kaikki muun muassa bloggaisimme yhdestä ja samasta aihepiiristä, niin tuskin olisi useimmilla blogeillakaan lukijoita. Suvaitsevaisuus, yhteistyötaidot ja toisten kunnioitus. Jos et osoita kunnioitusta toisia kohtaan, niin sitä on turha odottaa itseäkään kohtaan. 
Sitä saa mitä tilaa, niin hyvä kuin huonokäytöskin tarttuu. Blogipiireissä on tullut huomattua järkyttävää röyhkeyttä ja panettelua. En ole lähtenyt moiseen mukaan, koska  mm. julkisesta kirjoittelusta, kommentoinnista ja toisen valheellisesta mollaamisesta voi saada syytteen. Täytyy muistaa se, että minulle mm.bloggaaminen on harrastus, joka tuottaa hyvää mieltä. Se ei saa muuttua hampaat irvessä puurtamiseksi, jossa käyttäisin kaikkia taktiikoita häikäilemättömästi. En ole mieleltäni köyhä, joten en alennu tällaiseen käytökseen missään kohtaa. Mietin vaan tällaisten tyyppien kohdalla, että heitä ei ole nosteltu pienenä kantojen kohdalla ja kuinka pieneksi toinen täytyisi mollata, että itse tulisi vielä näkyvämmäksi?


Varustaudutaan positiivisella mielellä kohdattaviin asioihin ja riemuitaan pienistäkin ilon aiheista, riemuitaan toisten onnistumisista. Kiitollisuus ruokkii kaikkea hyvää ja etenkin mieltämme. Kiitollisuus on oiva keino treenata aivoja huomaamaan hyvää.  Hyvien tekojen ja ajatusten on tutkittu lisäävän onnellisuutta ja merkityksen tunnetta. Ja mikä hienointa, nämä vaikuttavat sekä antajaan että saajaan ja jopa pidemmälle. Miten voisit lisätä hyviä tekoja ja ajatuksiasi elämääsi? Yksi omista suosikeistani on kiitoksen antaminen ja positiivinen ajattelu. Jos ajattelu ja teot eivät ole yhteneväisiä, niin ne näkyvät ja kumoavat toisensa. Hyvänä esimerkkinä se, että humalassa oleva koettaa vaikuttaa selvältä. Kaunis ympäristö, hyvät tavat ja hyvä ruoka ovat osa elämääni ja luovat itselleni parempaa fiilistä.


"Tuli paloi nyt niin että kamiinantorvi kohisi. Uimahuone oli aivan lämmin ja huilu jatkoi yksinäistä säveltään pöydän alla. Näkymättömät käpälät kantoivat pois lautaset. Kynttilä paloi loppuun steariinijärveksi, johon sen sydän hukkui, ja nyt loistivat vain kamiinan punainen silmä ja punaisten ja vihreiden ruutujen valoläikät lattialla"

SHARE:

2 kommenttia

 1. Olen paljon miettinyt tätä kilpailukulttuuria, joka onneksi alkaa heikentymään. Miksi koetaan joku uhkana, ja yritetään eliminoida uhka. Siihen kuluu hirveästi energiaa, ja samaan aikaan pitäs työskennellä sitä omaa juttua varten. Jos enemmän kannustettaisiin toisiamme, saisimme toisistamme voimaa, eikä "pahaa" vastaan taistelemiseen kuluisi energiaa. Silläkin säästyneellä energialla pystyisi vähän enemmän panostamaan omaan juttuun.
  p. s. Maija on ihana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! Jos kaikki negistely valjastettaisiin positiivisemman elämän puoleen, niin maailma olisi niin paljon parempi paikka. Kaikki eivät edes halua pois tulesta makaamasta vaan rypevät pahuudessa. Ikävää! Mutta onneksi itse uskoo hyvään ja lähellä on hyviksiä! <3
   Maija on aina ihanainen :)

   Poista

Positiivinen kommenttisi ilahduttaa aina, kiitos! ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Blog Design Created by pipdig