perjantai 26. tammikuuta 2018

Reseptit: Helppoja, huokeita ja makoisia arkireseptejä Alavuden öljynpuristamon tuotteista*

Olen viime aikoina kokkaillut joka arki-ilta.
Olen saanut nauttia hyvästä ruuasta, hyvistä resepteistä ja kehitellyt muutaman reseptin taas lisää. Olen kumminkin tuunannut reseptejä juuri meille sopiviksi. Olen myös pitkästä aikaa taas kehitellyt omia reseptejäkin. Luovuus pääsee kummasti valloilleen, kun kurkistaa jää- ja kuivakaappin ja alkaa kehittelemään reseptejä. Lopputulokset ovat olleet hyvin makoisia ja niitä voi jokainen tuunata oman makunsa mukaan lisäämällä resepteihin jotaikin tai jättämällä pois. Itse rakastan erilaisia makuja ja etenkin tuliset ja sipulia sisältävät ruuat ovat suosikkejani. Keittoruuat lämmittävät kivasti talven kylmyydessä ja jos intoa riittää, niin ruuan lisäksi voi leipoa tuoretta leipää.



Suosin Alavuden öljynpuristamon makurypsiöljyjä sen takia, koska niissä on todellakin maut tallella ja niitä käyttämällä saat aidot maut ruokiin. Öljyt sopivat sekä kylmään että kuumaan ruoanvalmistukseen. Makuöljyt tuovat aidot maut niin ruokiin kuin leivonnaisiin. Kylmäpuristettu rypsiöljy on luonnollinen valinta, joka arvostaa selkeitä ja aitoja makuja. Yksi ehdoton suosikkini Alavuden öljynpuristamolta on Punajuuripesto. En yleensä pidä peston mausta, mutta tämä pesto on aivan omalla tasollaan. Siinä on kaikki kohdallaan. Sen avulla pelastaa monta kokkailtavaa ruokaa.


Alavuden öljynpuristamon tuotteita löydät mm.

K-ryhmän kaupat

Prisma Hyllykallio

Veljekset Keskinen, Tuuri
Vietävän Hyvää Myymälä, Alavus
Lihakauppa Matkus, Kuopio
Wanhan Kulman Puoti, Joensuu
Juustoportin myymälät Jalasjärvi ja Mäntsälä
Lähituottajat myymälä, Alajärvi
Minimani -myymälät
Halpa-Halli Seinäjoki
Pirjon Pakarin Myymälät Seinäjoki ja Nurmijärvi
Rajamäen Lyhyttavaraliike, Rajamäki
Iloisen Pässin Maalaispuoti, Parikkala Koitsanlahti
Kivikylän Herkku, Nunnanlahti
Mestaripalvi, Turku


Monet erikoisliikkeet kautta maan. Jollet löydät tuotteita omasta kaupastasi, niin aina voi jättää toiveen tuotteen saatavuudesta myymälään.


Tässä hieman reseptisadetta:




Parmesan-kasvisminestronekeitto

1 sipuli
2 sellerinvartta
2 porkkanaa
oliiviöljyä
1 prk papumixiä
1 prk tomaattimurskaa
2 valkosipulinkynttä
1 l kasvislientä
2 rkl tomaattipyreetä
1dl kermaa
1½dl Alavuden öljynpuristamon chili rypsiöljyä
1½ dl pastaa
parmesaania raastettuna
lehtipersiljaa hienonnettuna
suolaa ja pippuria

Vaaleaa leipää

1. Kuori porkkanat ja pilko kolikoiksi. Viipaloi sipuli ja selleri. Valuta ja huuhtele pavut.
2. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä padassa. Itse käytin öljynä Alavuden öljynpuristamon chili rypsiöljyä. Lisää kasvikset sekä liemi. Lisää tomaattimurska ja -pyree ja mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta kasvikset kypsäksi n. 15-20 minuuttia. Lisää pavut ja pasta ja keitä kunnes pasta on al dente ja lisää Alavuden öljynpuristamon chili rypsiöljyä.
3. Tarkista maku ja lisää nestettä, jos tarpeen.
4. Koristele tarjottava keitto lautaselle parmesaaniraasteella ja lehtipersiljalla.
Tarjoa vaaleanleivän kera.

*






Uuniperunat Valkosipuli- chili- avokadotäytteellä

2 isoa Rosamunda perunaa
alumiinifoliota

Täyte:
1 pieni punasipuli
1 avokado
1 kauta ranskankerma
kourallinen lehtipersiljaa, hienonnettuna
1 pieni valkosipulin kynsi
1 pieni chili
½ sitruuna: raastettu kuori ja mehu
2dl Alavudne öljynpuristamon Valkosipuli rypsiöljyä
n. 4-5 aurinkokuivattua tomaattia

1. Pese ja kuivaa perunat. Pistele niihin reikiä haarukalla.
2. Valitse valmistustavoista a,b tai c.
a)Lämmitä uuni 210 asteeseen. Laita perunat folioon käärittynä uunipellille ja kypsennä tunti uunin keskiosassa.
b) kypsennä perunat edellisenä iltana noin 50 minuutti uunissa ja lämmitä ne noin 20 minuuttia uunissa enne tarjoilua, tai
c) kypsennä perunat ilman foliota mikrossa täydellä teholla noin minuuttia. Kokeile ovatko perunat sisältä pehmeät.

3. Kuutioi punasipuli, hienonnan tai purista valkosipuli ja lisää kulhoon sekä pilko chili. Lisää sitruunan raastettu kuori ja mehu. Koverra avokadon hedelmäliha kulhoon ja survo haarukalla. Lisää kaurarasnkankerma ja persiljasilppu. 
Sekoita.

4.Pilko tomaatit pieniksi ja lisää täyteseokseen. Lisää Alavuden öljynpuristamon valkosipuli rypsiöljyä. 

5. Revi salaatti kulhoon ja valuta päälle Alavuden öljynpuristamon rypsiöljyä makusi mukaan ( Basilika, Sitruuna, Valkosipuli tai Chili)

6. Kun perunat ovat kypsiä (poista mahdollinen folio), tee niihin ristinmuotoinen viilto. Purista sisustaa ulos. Lusikoi päälle täytettä ja lorauta päälle Alavuden öljynpuristamon makurypsiöljyä.

Tarjoa salaatin kera.




Shakshuka-tortelliinipannu


Ainekset:
1 prk Go green Salsa original-kastiketta
1 prk Go green Chili sin carne-kastiketta
1 rkl Alavuden öljynpuristamon Chili tai valkosipuli rypsiöljyä
1 prk Alavuden öljynpuristamon Punajuuripestoa
tilkkanen chilijauhetta
2rkl Santa Marian Herbes de Provence maustetahnaa
2 valkosipulinkynttä pieneksi paloiteltuina
Loraus juoksevaa hunajaa
4 luomukananmunaa
1 avokado
Tortelliineja (käytin juustotäytteisiä)
tuoretta korianteria, hienonnettuna
Tuore vaalealeipä


Tee näin;
1. Lämmitä öljy tilavassa paistinpannussa ja lisää valmiit kastikkeet, valkosipuli, hunaja ja chilijauhe sekä maustetahna. Lämmitä.
2. Heitä pannulle tortelliinit. Älä hehkuta uunin levyä täysillä.
3. Laita tortelliinien päälle kastikkeet ja sekoita, lisää makurypsiöljyt. 
4. Tee kastikkeeseen kuopat kananmunille ja riko kananmunat niihin. Anna kananmunien hyytyä kastikkeessa keskilämmöllä noin 7 minuuttia. Riippuen siitä, millaisen koostumuksen haluat niille. 
5. Ripottele päälle hienonnettua korianteria ja avokadoa.

*




Pasta Punajuuripestolla

noin 250 gr pastaa
½ dl manteleita
2 prk Alavuden öljynpuristamon punajuuripestoa
1 rkl vettä
3 rkl ravintohiivaa
3 rkl Alavuden öljynpuristamon valkosipuli rypsiöljyä
2 rkl Alavuden öljynpuristamon basilika rypsiöljyä
½ sitruunan mehu
suolaa ja pippuria
Parmesanjuustoa

1. Paahda mantelit kuivassa paistinpannussa kullanruskeiksi. Anna jäähtyä.
2. Lisää tehosekoittimeen mantelit, vesi, ravintohiiva, purkillinen punajuuripestoa, rypsiöljyt ja sitruunanmehu.
3. Keitä pasta paketin ohjene mukaan kevyesti suolatussa vedessä. Voit lisätä lorauksne rypsiöljyä. Valuta vesi.

Lisää punajuuripestonokareita kuumaan pastaan. Raasta parmesanjuustoa päälle ja koristele basilikalla. Itse rakastan sipulia ja jätin tarkoituksella annoksen päälle yhden paahdetun valkosipulin.

Tiesitkö? Ravintohiiva lisää ruokaan runsaasti ravintoaineita ja myös juuston aromia!

*




Chili-katkarapupannu

Tarvitset etanapannun

4rkl katkarapuja
2rkl Alavuden öljynpuristamon Chili rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä
 1 prk Alavudne öljynpuristamon Punajuuripestoa
1 Chili
Mausteita mielesi mukaan
Parmesanjuustoa

1. Voitele katkarapupannun kuppiosat makurypsiöljyllä.
2. Asettele jäiset katkaravut pannuun kera punajuuripeston. 
3. Pilko valkosipulinkynnet ja asettele niitä pannuun.
4. Lorauta päälle Alavuden öljynpuristamon Chili rypsiöljyä.
5.Mausta suolalla ja pippurilla sekä pilko chili pieniksi ja jaa pannun lokeroihin.
5. Ripottele päälle parmesanjuustoa tai lempparijuustoasi.
6. Laita pannut uuniin uunipellille,  210 asteeseen 15-20 minuutiksi.
7. Tarjoa lämpöiset pannut keiton kaverina tai valkoisen leivän kera.

*




Aasialainen kermainen kanakeitto kookosmaidolla ja sitruunaruoholla

3/4 purkki kookosmaitoa
1 rkl currya
5 dl kana-tai vihanneslientä
½ sitruunaruoho
300 gr kanasuikaleita
½ nippu kevätsipulia
½ paprika
1 punainen chili
1½ rkl tuoretta inkivääriraastetta
1-2dl kermaa
suolaa
1 sitruunan mehu
4 rkl Alavuden öljynpuristamon chili rypsiöljyä

1. Puolita veitsellä sitruunaruoho pituussuunnassa ja riko pinta esimerkiksi veitsen tylsällä puolella.
2. Kiehauta kookosmaito, liemi, curryjauhe ja sitruunaruoho kattilassa. Madalla lämpöä ja anna kiehua hiljaa 5 minuuttia.
3. Viipaloi ohuesti paprika ja kevätsipuli. Halkaise chili ja poista siemenet ja viipaloi. Kuori ja raasta inkivääri.
4. Lisää Alavuden öljynpuristamon chili rypsiöljy sekä kerma.
5. Anna kiehua hiljaa kunnes kana on kypsää, noin 5 minuuttia. Poista sitruunaruoho ja heitä se pois. Lisää suikaloitu kevätsipuli ja mausta suolalla ja sitruunamehulla.
6. Tarjoa näkkileivän kera. Artesaaninäkkäri on erityisen hyvää.

*



Espanjalainen perunamunakas Alavutelaisella ripauksella


  • 6‒7 keskikokoista perunaa
  • 1 paprika
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 5‒6 kananmunaa
  • 2 dl Alavuden öljynpuristamon makurypsiöljyä ( Basilika, Valkosipuli tai Chili)
  • suolaa
  • ½ prk Punajuuripestoa
  • Jos tykkäät espanjalaisesta Chorizomakkarasta, niin pilko sitä sekaan.
Perunamunakkaan raaka-aineet ovat yksinkertaiset, ja kuohkeuden salaisuutena ovat raastetut perunat. Keitä perunat lähes kypsiksi ja jäähdytä. Kuori ja raasta karkeaksi. Pilko sipuli ja paprika pieneksi. Laita molemmat kulhoon ja mausta suolalla. Riko kananmunat kulhoon, sekoita haarukalla ja lisää joukkoon peruna-sipuliseos. 
Paista mahdollisesti lisäämäsi chorizomakkara kevyesti.
Kaada Alavuden öljynpuristamon makurypsiöljyä  (itse käytin Alavuden öljynpuristamon  chiliöljyä) paistipannulle, jossa on korkeahkot reunat. Anna lämmetä hieman ja kaada kananmuna-peruna-sipuliseos kera punajuuripeston tasaisesti pannulle. Oliiviöljyn tulisi lähes peittää paistos. Pidä lämpötila tasaisena, niin ettei tortilla pala. Anna kypsyä ja ruskistua pannulla 15‒20 minuutin ajan. Käännä tortilla pannulla paiston loppupuolella ison lautasen avulla, ja anna kokonaisuuden kypsyä vielä muutama minuutti kullankeltaiseksi paistokseksi.
Espanjalainen munakas saa aamupalalla tai lounaalla täydennykseksi hieman tomaattia ja ilmakuivattua kinkkua.

*





Mehevät purilaiset ananaksella, herkkukastikkeella, salaatilla ja sipseillä

250 gr. jauhelihaa
mausteita maun mukaan ( esim. suolaa, pippuria, paprikajauhetta, juustokuminaan, juustoja, oreganoa, valkosipulia, soijaa ja öljyjä)
1 sipuli
2 ananasrengasta
Alavuden öljynpuristamon Chili rypsiöljyä paistamiseen
1 pkt pekonia
2 palaa cheddarjuustoa
1 ruukku rucolaa
1 rkl omenasiiderietikkaa tai balsamicoa
1 tomaattia, viipaloitu

Kastike:
1 ranskankerma
ketsuppia tai chilikastiketta maun mukaan
1rkl sinappia
1rkl hunajaa
2rkl Alavuden öljynpuristamon Chili rypsiöljyä

2 briossisämpylää
1 ruukku salaattia
2 pussia Piper´s Crisp- sipesejä

1. Sekoita mausteet huolella jauhelihan sekaan. Muotoile taikinasta kaksi litteeää pihviä.
2. Kuoti ja suikaloi sipulit ja kuullota miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista kevyesti ananasrankaat.

3.Lämmitä pekonit toisessa paistinpannussa. Valuta pekonista mahdollisesti irtoava rasva talouspaperille ja jätä jäähtymään.
4.Paista samalla pannulla pihvit puoleensa kypsäksi, yhteensä n. 7 minuuttia. Pidä pihvit lämpiminä.
5.Pilko tai revi rucola kulhoon ja valuta päälle omavalintainen etikka. Mausta suolalla ja pippurilla, sekoita.

6. Sekoita ranskankermana sopiva määrä ketsuppia/ chilikastiketta, sinappia, hunajaa, Alavuden öljynpuristamon rypsiöljyä tai  muuta vastaavaa.
7.Viipaloi tomaatit ja revi salaatti kulhoon. Valuta päälle omavalintaista salaattikastiketta. Lämmitä sämpylät pannussa tai leivänpaahtimessa.
8. Täytyä lämpimät sämpylät ananasrenkaalla, , kastikkeella, pihvillä, juustolla, paistetulla sipulilla, pekonilla, rucolalla ja tomaatilla.

9. Tarjoa purilaiset sipsien ja vihersalaatin kera.






Ihanan makoisaa viikonloppua!




SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Positiivinen kommenttisi ilahduttaa aina, kiitos! ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Blog Design Created by pipdig