lauantai 23. joulukuuta 2017

Erilaisia jouluja; yksinäisiä, Nalleretkiä ja yltäkylläisen kultaisia*


Jouluun mahtuu  koko ihmiselämän kirjo, kaikkine valoineen ja varjoineen. Sillä on paljon sävyjä kullasta mustaan. On yltäkylläistä ruokapöytää  suurine lahjakasoineen ja taas sitä synkkää ja pelon siivittämään joulua. On joulu, joissa on yksinäisiä. Ainut läheinen on kuollut ja edessä on ensimmäinen yksinäinen joulu. Monesti se, että lähtee pois kotoa pyhien ajaksi auttaa hieman. Päälle ei kaadu kaikki muistot eivätkä seinät ja on tilaa ajatuksille. Mutta kaikille tämä ei ole mahdollista. Jotkut eivät vietä joulua ollenkaan, kuten allekirjoittanut. Joulun muoto on muuttunut kasvaessani aikuiseksi sekä isäni kuoleman myötä. Joulu on päivä muiden joukossa. Mieluiten olisin joulun aikaan matkoilla, koska se siellä saa todellakin relata. Mutta tänä joulun olen joulunpyhät töissä.
Lapsuuden jouluni olivat täynnä hyvää ruokaa ja lahjoja, yhdessä oloa, lautapelejä ja hyvää mieltä. Ulkoiltiin paljon ja joululomat olivat hauskaa aikaa.Liian monissa perheissä joulua siivittää alkoholi, känniriidat ja krapula.
Ryyppyporukat olohuoneessa, hyväksikäyttö ja ikuiset arvet.


Monesti ne alkoholi- ja päihdevahinkoisessa perheessä eläneet lapset osaavat antaa arvoa selvälle joululle. Alkoholia voi nauttia lasin tai kaksi, mutta se, että sitä kitataan pullo tolkulla ja siitä aiheutuu riitaa, pahoinpitelyitä ja lopulta poliisiauton jopa ruumisauton vierailu, niin se on jo liikaa. Monelle lapselle joululoma ei ole iloinen asia, se voi olla pakoilua pois kotoa, pelkoa ja nälässä oloa, kun ei ole lomalla sitä koulua joka tarjoaa päivän ainoan lounaan.


Veikkauksen Nalleretki-video on suoraan elävästä elämästä. Se on koskettava, ahdistava ja todellinen. Siinä äiti yrittää viimeiseen asti suojella lapsia totuudelta ja tekee pakenemisesta leikin. Haluaa pitää lapset ulkopuolella omista huolistaan, ei halua, että lapset näkevät isänsä väkivaltaisena, joka yrittää vahingoittaa heitäkin. Mainoksen äiti haluaa pitää lasten mielet huolettomina ja puhtoisina. Pienetkin lapset ovat kyllä jo niin fiksuja ja taitavia tulkitsemaan tunteita, että varmasti tuollaisessa tilanteessa aavistavat, että tämä ei ole normaalia elämää. Nalleretki-videon perheen talo näyttää ihanalta idylliltä, lapset söpöiltä ja äiti rakastavalta. Todennäköisempää toki on kunnan vuokrakaksio jossain ei niin kivalla alueella, likainen kämppä ja päihteitä käyttävät molemmat vanhemmat. Lapset saavat itse piiloutua sängyn alle piiloon tai juosta rappukäytävään pakoon kun väkivalta alkaa. Mutta tietysti tämän mainoksen onkin tarkoitus hätkähdyttää ja kertoa, että perheväkivaltaa voi olla kaikenlaisissa perheissä myös lapsettomissa. Myös niissä, jotka vaikuttavat ihanalta idylliltä. Tänäkin jouluna turvakodeista löytyy liian paljon perheitä. Aina väkivallan harjoittaja ei ole mies, mutta suurimmassa osassa tapauksista kylläkin, kun seuraa tilastoja. Olen itse ollut töissä turvakodissa ja joulun aikaan siellä oli useita perheitä paossa väkivaltaista isää. Toki parempi olla turvassa, mutta millainen fiilis on viettää joulu laitoksessa? Siltikin pelko siitä, että isä tulee haulikon kanssa turvakodin pihalle uhkailemaan perhettään.Uskon vahvasti siihen, että on olemassa karma, jos toivot toiselle vain pahaa tai vahingoitat häntä fyysisesti tai psyykkisesti, niin joudut siitä vastuuseen ennemmin tai myöhemmin. Hyvä kiertää, niin pahakin. Elämä on omistajansa kädessä, onnea ei kukaan tarjoile suoraan tarjottimella tuotuna. Yksi valinta johtaa toiseen ja toinen toiseen suuntaan. On valittava tarkasti, koska ei ole olemassa aina poispääsyä valinnasta saatikka ei ole pelastajaa, joka tulisi aina pelastamaan, kun olemme valinneet väärin. Toivon, että kaikki ne jotka hiemankin tuntevat tarvitsevansa apua, niin hakisivat sitä ennen kuin on liian myöhä.


Luonnossa liikkuminen vahvistaa mielenterveyttämme ja saa aikaan uusia ajatuksia. Se auttaa vaikeuksien keskellä ja edistää mielenrauhaa. Liikunta ja mielekäs tekeminen edesauttavat hyvinvointiamme ja mielenterveyttämme. Asiat eivät edisty ja parane angstaamalla, hakkaamalla toisia tai haukkumalla. Ei haukku haavaa tee, näin sanotaan, mutta kyllä se vaan tekee. 


Jospa tänä jouluna otettaisiin perinne viettää ihan "normaalia joulua" ilman riitoja, ikävää mieltä ja stressiä. Otettaisiin rennosti, kuunneltaisiin toisiamme ja muistettaisiin joulun aito sanoma ja annettaisiin kaikille hyvä joulumieli. Hyvä fiilis jää helposti päälle, joten siitä on hyvä jatkaa uuteen vuoteen ja siitäkin eteenpäin. Kalliskaan lahja ei korvaa huonoa fiilistä tai sitä ettei olla yhdessä.

Tänäkin jouluna jaan jouluruokaa niille, joilla ei ole varaa siihen muuten. Haluan mahdollistaa joulun koteihin ja lapsille joulutunnelman. Sen, että pöydässä on ruokaa vaikkei lahjat olekaan välttämättä juuri siltä toivelistalta. 


Hyvän ruuan täyttämää, pelotonta, säihkyvää ja stressitöntä joulua kaikille!


SHARE:

1 kommentti

  1. Täällä minä pakenen joulua. Matkoilla taidan jatkossakin viettää joulut, ellen saa sitä ponia, sit vietän sen kanssa ❤️

    VastaaPoista

Positiivinen kommenttisi ilahduttaa aina, kiitos! ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Blog Design Created by pipdig