keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Blinejä ja Runebergin torttuja!

Hyvää Runebergin päivää kaikille. Eilen leivoin muutaman Runebergin tortun ja paistoin blinejä! Siis niin taivaallisen hyviä. Postipoika toi toissapäivänä kauniin kattovalaisimen. Olen etsinyt jo pidemmän aikaa käytävälle toista valaisinta ja nyt sellainen löytyi, vieläpä alennusmyynnistä. Sain lampun -70% alennuksella ja eihän sitä voinut jättää enää verkkokauppaan.

 

 


 

 Tykkäättekö blineistä? Itse en aikanaan tykännyt, mutta kun ne tekee tunteella reseptin mukaan niin niistä tulee syötävän hyviä. Blinikausi on tällä hetkellä käynnissä ja täytteeksi valikoitui smetanaa, punasipuli-katkarapu-kylmäsavulohi Creme Fraiche tahnaa, sitruunaa ja suolakurkkuja sekä metsäsienisalaattia. Namia!


 

 

Tarvitset:
2 munaa
5 dl maitoa
20g hiivaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl tattarijauhoja (vehnäjauhoja)
½ prk kermaviiliä
1 rkl voisulaa
1 tl suolaa
voita paistamiseen
 
 Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Lämmitä puolet maidosta kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva.Sekoita taikinaan jauhot, keltuaiset, kermaviili, mausteet ja voisula. Jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön yön yli tai vähintään kuudeksi tunniksi. Hyvissä ajoin ennen paistamista kiehauta loppu maito ja lisää se lämpöisenä taikinajuureen. Vaahdota valkuaiset kovaksi ja lisää vaahto taikinaan juuri ennen paistamista. Paista blinit runsaassa voissa. Jos ensimmäinen blini on liian paksu, lisää tilkka keitettyä maitoa tai olutta. Kun blinin pinta kuplii ja kuplat aukeavat reikäisiksi, on aika kääntää blini. Käännettäessä alapinnan pitäisi olla herkullisen ruskea.
 
 

Runebergin torttu − yksi Fredrikan monista lahjoista jälkipolville. Mantelirouhetta sisältävä ja punssilla kostutettu herkku on paikallaan viimeistään Runebergin päivänä 5.2.2014. Runebergin vaimon Fredrika Runebergin kerrotaan leiponeen miehelleen leivonnaisia, jotka hän valmisti vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista, ja koristeli leivonnaiset omenahillolla ja sokerikuorrutuksella. Runebergin kerrotaan nauttineen näitä punssilla kostutettuja leivonnaisia aamupalaksi. Punssi on ehdoton Runbergin tortuissa, jottei niistä tulisi liian kovia vaan tortut olisivat tarpeeksi kosteita :D

 

 

Runebergin tortut

2 kananmunaa
3 dl sokeria
2 dl kermaa
2 tl leivinjauhetta
1 dl mantelirouhetta

tilkka punssia
200 g sulatettua voita
4 dl korppujauhoja
4 dl vehnäjauhoja
(punssia kostutukseen)


  1. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita kaikki kuivat aineet ja punssi keskenään. Lisää kerma ja jäähtynyt voisula munavaahtoon ja sen jälkeen kuivat ainekset.
  2. Jaa taikina pieniin voideltuihin vuokiin  (20-24 kpl ) ja paista 200 asteessa n. 12 min. 
  3. Kostuta halutessasi vielä lämpimät tortut punssilla.
  4. Jäähtyneet tortut koristellaan valkoisella sokerikuorrutuksella ja vadelmahillolla.





Eilen saapui Helmikuun LivBox, joka sisälsi kaikkea kivaa ja hieman extraakin. Sain jälleen mun lempparihuulirasvankin boxista. Huomenna kertoilen teille boxista lisää.


 Muistakaa osallistua eilen alkaneeseen arvontaan!


Kauniita hetkiä elämän helminauhaasi tällekin päivälle :)


SHARE:

6 kommenttia

  1. Kaunis valaisin ja upea alennus! Sain nyt aikaseksi haastamasi top5-listan. Käy kurkkaamassa :). Kivaa päivää sinulle!

    VastaaPoista
  2. Nyt tuli vesi kielelle. Blinejä olen tehnyt todella vähän, mutta nyt pitäisi kokeilla. Vähän alkoi hiukoa ja tehdä mieli suolakurkkua :) Tyylikäs valaisin!

    VastaaPoista
  3. Pitäisi saada itsekin noita blinejä aikaiseksi, ne on niin hyviä!

    VastaaPoista
  4. Ihania kristalleja ja näyttää NIIN hyvältä noi runebergin tortutkin.

    VastaaPoista
  5. Oi, miten kaunis valaisin.
    Mulla tekis mieli olohuoneeseen jotain kristallivalaisinta. Yhden tosi mieluisan löysinkin, mutta toistaiseksi on vielä haaveiluasteella ;)

    VastaaPoista
  6. Voi miten kaunis lamppu!
    Kehtaanko edes tunnustaa etten ole ikinä maistanut blinejä :)

    VastaaPoista

Positiivinen kommenttisi ilahduttaa aina, kiitos! ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Blog Design Created by pipdig