perjantai 24. tammikuuta 2014

Välähdyksiä ja sirpaleita!

Kuka on mielestäsi kaunein nainen kautta aikojen? Mielestäni Marilyn Monroe, Audrey Hepburn ja Grace Kelly ovat kautta aikojen kauniimpia naisia maailmassa. Tämän päivän kaunottaria ovat Englannin kruununprinsessa Catherine ja Nicole Kidman sekä suomalainen Pihla Viitala. Ehkä Marilyn ja Grace ovat myös varsin nuorena kuolleiden ja mystisen taustansa osalta kiinnostavia henkilöitä. Kenties ennemmin kauneudestaan kuin näyttelijänlahjoistaan tunnettu Marilyn Monroe oli aikansa seksipommi, jonka suhteet olivat tapauksia siinä missä elokuvansakin. Kolmasti aviossa ollut - ja salaisissa suhteissakin ryvettynyt - Marilyn oli pohjimmiltaan kuitenkin epävarma.

Marilyn Monroesta kertova Välähdyksiä ja sirpaleita-kirja koostuu kuvista, Marilynin henkilökohtaisista kirjoituksista läheisilleen, psykiatrilleen, elokuviin ja runoihin liittyen. Marilynin tekstit ovat suomeksi ja englanniksi. Kirjan välähdykset, sirpaleet avasivat kuitenkin tätä tunnetta paljon laajemmalle, mitä uskalsinkaan toivoa. Marilyn oli niin paljon enemmän kuin elokuviensa hänestä muovaama ulkokuori antoi ymmärtää. Hän oli herkkä taitelijasielu kaikkea muuta kuin se tyhmä blondi. Harmi, että hänen elämänsä päättyi aivan liian aikaisin. My Week with Marilyn on myös ihan hyvä elokuva, mutta jotenkin en vaan lähde hehkuttamaan sitä. Tämä kirja antoi paljon paremman kuvan Marilynistä kuin mainitsemani elokuva.Norma Jean Mortenson syntyi Los Angelesissa 1. kesäkuuta 1926 Gladys Bakerin kolmantena lapsena. Myös Norma Jeanin sukunimi vaihdettiin pian Bakeriksi, sillä tytön isäksi syntymätodistukseen merkitty Martin Edward Mortensen oli kadonnut kuvioista jo ennen syntymää. Isän sukunimi oli lisäksi kirjattu väärin syntymätodistukseen - Mortensen oli vaihtunut Mortensoniksi -, mikä entisestään lisäsi mysteeriä Marilyn Monroen oikean isän ympärillä.
Marilyn Monroe ei koskaan uskonutkaan Mortensenia oikeaksi isäkseen, vaan kertoi äitinsä esitelleen valokuvaa Clark Gablea muistuttavasta miehestä nimeltään Charles Stanley Gifford, jonka Gladys sanoi olevan Norma Jeanin isä.

 Gladys ei kyennyt tarjoamaan Norma Jeanille kovinkaan vakaata lapsuutta, joten jo pienenä tyttö päätyi kasvattivanhemmille. Psykologisista ongelmista kärsinyt äiti sai hetkellisesti 7-vuotiaan Norma Jeanin asumaan luokseen, mutta äidin terveyden romahdettua Norma Jean julistettiin holhouksen alaiseksi. Gladysin parhaasta ystävästä Grace McKeestä tuli tytön huoltaja vuonna 1933.Grace sai idean: jos Norma Jean ja Jim avioituisivat, tytön ei tarvitsisi palata orpokotiin tai uuteen kasvattikotiin. Jim ei aluksi innostunut ajatuksesta, mutta taipui lopulta.
Joten vuonna 1942, vain 16-vuotiaana, Norma Jean Baker avioitui 21-vuotiaan James Doughertyn kanssa muutaman kuukauden seurustelun jälkeen. Kotirouvana asustellut Norma Jean kutsui aviomiestään hellästi Jimmieksi, ja pari eli onnellisena jonkin aikaa.


Norma Jean työskenteli lentokonetehtaalla, kun Yank-lehden valokuvaaja kuvasi sotaponnisteluja tukevia naisia. Norma Jean päätyi usean otoksen tähdeksi, ja vaikkei yhtäkään niistä julkaistu, oli tähti syntynyt. Mallitoimiston ehdotuksesta ruskeatukkainen Norma Jean vaalensi hiuksiaan, koska malleina haluttuja olivat Jean Harlow'n ja Lana Turnerin kaltaiset blondit tähdet.
Norma Jean päätyi mallinurallaan usean lehden kanteen. Suosio mallinuralla johti pian puolen vuoden sopimukseen 20th Century Foxin kanssa, jossa alkupalkka oli 125 dollaria viikossa. Elokuvayhtiössä ei pidetty nimestä Norma Jean, ja studiojohtaja Ben Lyon valitsikin tähtösen lavanimeksi Carole Lind. Sekään ei kuitenkaan kalskahtanut oikealta ja Norma Jean itse valitsi äitinsä tyttönimen Monroe sukunimekseen.


"Toisinaan en siedä ihmisiä lainkaan - tiedän että heillä on omat ongelmansa niin kuin minullakin omani - mutta olen aivan liian väsynyt siihen. Että pitää yrittää ymmärtää, tehdä myönnytyksiä, nähdä sellaisia asioita joihin olen lopen kyllästynyt." 
-Marilyn Monroe-

I've been on a calendar, but never on time.” 
-Marilyn Monroe-

  
Marilyn alkoi tapailla baseballtähti Joe DiMaggiota vuoden 1952 aikana. DiMaggio oli nähnyt valokuvan Monroesta ja kahdesta Chicago White Soxin pelaajasta, mikä sai hänet pyytämään tapaamista kaunottaren kanssa. Yhdysvaltalaislehdistöön levisi pian laajasti kuvia DiMaggiosta vierailemassa 20th Century Foxin studioilla Monroeta tapaamassa. Monroen tähti lähti seurusteluhuhuista yhä suurempaan nousuun.Syyskuussa 1954 Monroe kuvasi uransa kenties kuuluisimman kohtauksen elokuvassa Kesäleski. Metron tuuletusaukosta pöllähtävä ilmavirta nosti Marilynin valkoisen mekon helman taivaisiin, mutta ohjaaja Billy Wilder ei jättänyt legendaarista tapahtumaa sattuman varaan, vaan kohtausta kuvattiin yhä uudelleen ja uudelleen suuren ihmisjoukon edessä. Aviomies Joe DiMaggion kerrotaan olleen paikalla ja raivostuneen luodusta spektaakkelista. Aviopari järjesti julkisen riidan asiasta, mutta palasi yhdessä New Yorkista Kaliforniaan. He välttelivät julkisuutta kahden viikon ajan, kunnes Marilyn ilmoitti lehdistölle parin eroavan – vain kahdeksan kuukauden avioliiton jälkeen. Ero myönnettiin vuoden 1954 marraskuussa.


“A career is wonderful, but you can't curl up with it on a cold night” 
-Marilyn Monroe-

Toukokuussa 1955 Monroe alkoi tapailla näytelmäkirjailija Arthur Milleriä, jonka oli tavannut Hollywoodissa jo vuonna 1950. Miller kuuli Monroen opiskelevan näyttelemistä New Yorkissa, ja pyysi yhteisen tuttavan esittelemään heidän uudelleen.Kesäkuussa 1956 Monroe ja Arthur Miller avioituivat New Yorkin White Plainsissa. Suhde oli syventynyt Bussipysäkin kuvausten aikoihin, vaikka pariskunta onnistuikin pitämään sen salaisuutena julkisuudelta lähes vuoden ajan.
Millerin kannustamana Monroe palasi Hollywoodiin elokuussa 1958 näyttelemään Piukat paikat -elokuvassa.
Piukat paikat nousi jättimenestykseksi ja Monroe palkittiin roolistaan Golden Globe -palkinnolla. Monroe oli kuvausten aikana ollut kuitenkin kahnauksissa niin ohjaaja Billy Wilderin kuin vastanäyttelijä Tony Curtisinkin kanssa.Kuvausten aikana Monroe huomasi olevansa raskaana, mutta sai jälleen keskenmenon joulukuussa 1958 kuvausten jo päätyttyä. Marilynilla ja Tony Curtisilla oli aiemmin ollut suhde, jonka Curtis myöhemmin kertoi lämmenneen Piukkojen paikkojen kuvausten aikaan. 

“If you're gonna be two-faced at least make one of them pretty.” 
-Marilyn Monroe-

“The nicest thing for me is sleep, then at least I can dream.”
-Marilyn Monroe-

Marilynin terveys heikkeni ja hän alkoi käydä psykiatrilla. Tähti kärsi unettomuudesta ja otti yhä suurempia määriä lääkkeitä olonsa helpottamiseen. Kymmenessä päivässä Sopeutumattomien kuvausten päättymisestä Monroe oli ilmoittanut eroavansa Milleristä ja vastanäyttelijä Clark Gable oli kuollut sydänkohtaukseen. Avioero myönnettiin Meksikossa tammikuussa 1961.


Vaikeuksista tähtensä kanssa kuvausten ajan kärsinyt ohjaaja John Huston kuvaili Marilynin roolisuoritusta Sopeutumattomissa:
- Hänellä ei ollut tekniikoita. Se oli kaikki totta. Se oli vain Marilyn.
Monroen riippuvuus lääkkeistä ja alkoholista paheni. Helmikuussa 1961 Marilyn kirjautui psykiatriselle klinikalle, jota kutsui myöhemmin painajaiseksi. Hän sai soitettua Joe DiMaggiolle klinikalta ja entinen aviomies matkusti heti Floridasta avustamaan Marilynin siirtymisessä hoitoon New Yorkiin. Marilyn viipyi newyorkilaisessa sairaalassa kolme viikkoa.
Monroe ei sairastelujen takia kyennyt työskentelemään enää loppuvuonna, sillä hänelle tehtiin kaksi leikkausta. Marilyn palasi Kaliforniaan, missä hän paranteli itseään.
Vuonna 1962 Monroe aloitti Something’s got to give -elokuvan kuvaukset. Sairaudet tai niiden pelko eivät kuitenkaan jättäneet häntä rauhaan ja Marilynin kerrotaan jälleen kärsineen pahasta esiintymiskammosta.
19. toukokuuta 1962 Monroe teki kuitenkin viimeisen merkittävän julkisen esiintymisensä presidentti John F. Kennedyn varhaisissa syntymäpäiväjuhlissa New Yorkin Madison Square Gardenissa. Monroe esitti juhlissa Kennedylle Happy Birthday Mr. President -onnittelulaulun.Elokuun 5. 1962 Marilynin psykiatri ilmoitti kuitenkin Los Angelesin poliisille tähden löytyneen kuolleena kotoaan. Hänen elimistöstään löydettiin kloraalihydraattia kahdeksan milligrammaa millilitrassa ja pentobarbitaalia 4,5 milligrammaa millilitrassa. Kuolinsyyksi mainittiin akuutti barbituraattimyrkytys, jonka aiheutti ”mahdollisesti itsemurha”.
Hautajaisjärjestelyistä vastasi Joe DiMaggio. DiMaggion kerrotaan myös toimittaneen ruusuja kolmasti viikossa Marilynin haudalle seuraavien 20 vuoden ajan.


Vain viikkoja ennen kuolemaansa elokuussa vuonna 1962, Marilyn istui alas Richard Merymanin kanssa ja myönsi haastattelun Life lehdelle. Suorapuheinen ja vilpitön Marilyn kertoi, miten kuuluisuus oli vaikuttanut hänen elämäänsä. Tämä sanoikin haastattelun olleen paras, mitä hän oli koskaan antanut.  Voit lukea mielenkiintoisen haastattelun Ihanaihanampi Marilyn-blogista.

 Kuva

Kirjat ja lukeminen ovat yksi lempiharrastuksistani. Minulla on paljon kirjoja, mutta ehkäpä minulla on joskus ihan oma kirjastohuone asunnossani :)

Eilen nostin tiskipöydältä tulpaanit vähäksi aikaa keittiönpöydälle. Vältän kukkien pitämistä keittiönpöydällä, koska monetkaan kukat eivät ole kovin terveellisiä kisuille. Ja kas, sieltähän saapui pikavauhtia Maija, joka alkoi hoitaa kukkia tottunein hortonomin ottein :D

Ilme oli tällainen, kun toruin ja vein kukat taas tiskipöytää kaunistamaan. Meillä kissat eivät hypi tiskipöydälle vain keittiön ruokapöydälle, josta näkee hyvin ulos.

Marilynilläkin oli kauneuspilkkunsa kasvoillaan ;) Vai olisikohan Maija sittenkin  Putous-hahmo Arja Laine? :D
Laittelin keittiötä hieman uuteen järjestykseen. Pienikin uudistus keittössä piristää kummasti.


Mulla on huomenna synttärit, ikuisesti 25 :D En aio juhlia niitä sen kummemmin. Teen hyvää ruokaa, nautin vapaa-ajasta ja unimaailmasta. Kisuillekin on varattu erikoisherkkuja mamin synttäreitä silmälläpitäen. En odota synttärilahjoja, enkä sen suurempia muistamisia. Synttärit olivat suuri juttu tuonne kaksikymppiseksi saakka, mutta ei enää. Sitä on vanhetessaan vaan aina päivän lähempänä kuolemaa :D 

Keväämmällä lupasin pitää pienimuotoiset juhlat ystävilleni, pientä purtavaa, viiniä ja hyvät jutut! Baareissa notkuminen on niin so last season, kotibileet kunniaan. Saatamme pistäytyä sitten keväällä paikallisessa laulamassa karaokea. Silloin tällöin ihmisten ilmoilla käyminen on ihan mukavaa, mutta joka viikonloppuisena  "harrastuksena"se on  kallis ja aikalailla tylsä ajaviete. Olen mieluummin selvinpäin ja herään aamulla tekemään kaikkia kivoja juttuja ilman krapulaa ja morkkista. Kirjapinosta uuden kirjan valitseminen, lukumaailmaan uppotuminen ja kiireettömyys. Onneen ei paljoa tarvita, niin kuin olen täällä monta kertaa todennut Kukaan ei tarvitse minua, en ole tavoitettavissa. En juhli merkkipäivääni :DViikonloppuna nautitaan kotielämästä, aion linnottautua kotisohvalle, nauttia tekemättömyydestä ja katsella Watson-palvelusta pari leffaa. Mun oma synttärilahja itselleni.

Kukkuu ja mukavaa viikonloppua kaikille!
Atshii...täällä taitaa olla flunssa tuloillaan. Aivastuksia aivastusten perään. Mutta heikunkeikun ja lämpöisen tunnelmallista viikkistä lukijoilleni!

What do I wear in bed? Why, Chanel No. 5, of course.
-Marilyn Monroe-


SHARE:

8 kommenttia

 1. Olipas kiva postaus, ihanaa viikonloppua ♡

  VastaaPoista
 2. Oon kans heräämisen jälkeen aivastellut taukoamatta ja paperia on kulunut sen mukaan!
  Oikein mukavaa viikonloppua.. nauti, ota rennosti ja herkuttele! Huomenna on SUN päivä ♡

  VastaaPoista
 3. Noi on kyllä niin suukoteltavia nuo sun kisut :)
  Ja onnea huomisen merkkipäivän johdosta

  VastaaPoista
 4. Repesin Maijan ilmeelle, kun toruit toista. :D -Viltsu-

  VastaaPoista
 5. Voi Marilynin leffoista minä niin tykkään :)

  VastaaPoista
 6. Voi kuinka ihana tämä oli lukea! Pitää kyllä lukea tuo kirja. Lukeminen on niin ihanaa, olisipa vain enemmän aikaa... Ihanaa sytymäpäivää, onhan jo 25.päivä :) Rentouttavaa päivää!

  VastaaPoista
 7. Marilynin elämä on kyllä aina jotenkin kiehtonut. Olitpa nähnyt vaivaa tämän postauksen tekoon, kiitos, tätä oli kiva lukea! :)

  VastaaPoista

Positiivinen kommenttisi ilahduttaa aina, kiitos! ♥

Blog Design Created by pipdig