tiistai 9. huhtikuuta 2013

Asiaa opetuksesta!

Ylläoleva kuva kiteyttää paljon!


Itse erityisopettajana ja kymmenen vuotta opetusalalla olleena voin vain ihmetellä kauhulla, että tähänkö ollaan oikeasti menossa? Itse en ole onneksi kokenut koskaan mitään tuollaista vaikkakin vaikeita oppilaita on työssäni paljonkin. Pidän työstäni koska se on varsin haasteellista ja saan huomata oppilaiden oppimisenilon. Mutta tämä Alppilan koulun erityisopettajan irtisanominen oli kyllä liioittelua. Missä on oikeasti opettajien työturvallisuus ja työmotivaatiota tätä menoa? Moniko alkaa opiskelemaan itselleen uutta ammattia tai jää ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle tai burnout lomalle? Täytyykö oppilailta tuleva väkivalta (fyysinen ja henkinen) sallia? OAJ:N Olli Luukkaisen kannanotto oli varsin hieno eilisessä kymppiuutisissa asian tiimoilta! OAJ alkaa reagoimaan asiaan voimalla, hyvä, hyvä! Koska kaikilla (opettajilla ja oppilailla) on oikeus turvalliseen työympäristöön, ilman pelkoa.


Tätä menoa opettajan tulee tulevaisuudessa käydä järjestyksenvalvojan peruskurssi, että hän voi tehdä työtään tai sitten opettaja ja vartija ovat  työparit, jotta vartija voi saattaa opettajan pois vaaratilanteista, niin ettei virka menisi ja oppilaat voivat yhteiskunnan varoilla tehdyssä tilassa purkaa vihansa ja rikkoa paikat ja pahoinpidellä ne muutamat lellikeiksi luokitellut oppilaat, jotka mitä ilmeisimmin ovat niitä normaaleja? 
Puhe kun  ei mene kaikille perille, koskeakaan ei saa. En koskaan ole ymmärtänyt väkivaltaa, asiat täytyy selvittää puhumalla. Auktoriteetit ja kunnioitus ovat täysin purettu? Jotkut kodit ovat työntäneet kasvatusvastuunsa ties minne milloinkin ja yhteiskuntamme sen kuin vain ruokkii tätä kehitystä. Noh, sen minkä taakseen jättää sen edestään löytää! Tässä käy sääliksi niitä tavallisia oppilaita, jotka hoitavat hommansa, joka heille kuuluu. Muu luokka oikeasti kärsii jos siellä on parikin "luokan pomoa" oppilaissa, jotka koettavat jyrätä opettajan pois luokan vetovastuusta keinoilla millä hyvänsä. Jos peruskoulu on hoidettava niin se on hoidettava, niin sanotaan perusopetuslaissakin. Miksi pullikoimaan sellaista vastaan, joka täytyy kumminkin suorittaa?  Toivottavasti ei mennä siihen, että asiaan reagointi alkaa vasta kuin joku opettaja pääsee vaara(opetus)tilanteessa hengestään ? Jos sama oppilas olisi riehunut Cittarissa, niin hän olisi nippusiteissä alta aikayksikön, eikä rikostutkintaa käynnistettäisi.

Tässä on asianosaisen haastattelu, Helsingin Sanomat.


SHARE:

5 kommenttia

 1. Tämä oli hyvä kannanotto. Olen myöskin niin tyytyväinen, kun OAJ ottaa asian omakseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, nopea toiminta ettei vääränlainen toimintatapa vakiinnu kouluihin!

   Poista
 2. Olen ihan samaa mieltä. Nykyään nuoret osaa olla tosi vaikeita, ja keinot on vähissä. Kyllä pitäisi ehdottomasti jonkinsortin kontakti sallia, tietyissä rajoissa kuitenkin. Minulla ei ole kokemusta koulussa työskentelystä, mutta päiväkodista on. Jo sielä osa lapista oli hirvittävän hankalia, eikä puhe auttanut. Nyky-yhteiskunta on menossa aina vain hullumpaan suuntaan. Hirvittävän surullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, puhut asiaa :) Lapsia kun pitäisi vielä kasvattaakin, se ei riitä, että lapsi "tekaistaan". Toisten ihmisten ja aikuisten kunnioittaminen on osalla nuorista ja lapsista aika hakusessa. Miettii millaisia työntekijöitä turhan länkyttäjistä kasvaakaan, huh!

   Poista
 3. Ihan hirveetä, millaseks meno on menny. Kyllä opettajille pitäis antaa enemmän oikeuksia pistää luokka järjestykseen. Mut oon kyl sitä mieltä, et kaikki lähtee kotoa ja siel ne lapset kasvatetaan. Kasvattaminen ei ole opettajien tehtävä, mut opettajat voi kyl tukea sitä. :)Mut hienoa ja arvokasta työtä teet! :)

  VastaaPoista

Positiivinen kommenttisi ilahduttaa aina, kiitos! ♥

Blog Design Created by pipdig