sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Gdansk - kaupunki kuin satukirjasta*

Vietin viisi päivää Gdanskissa, Puolassa. Gdanskin vanha nimihän on Danzig. Gdansk oli mielikuvieni mukaan varsin yksitoikkoisen ruma satamakaupunki, mutta kaupunki osoittautuikin upeaksi, kuin sadussa. Gdansk on pieni kaupunki, jossa on huikean upea, suorastaan satukirjamainen vanhakaupunki. Vanhakaupunki on kaupungin sydän ja sen rakennukset muistuttavat Kööpenhaminan Nyhavnin upeita rakennuksia. Gdansk on meripihkakaupunki ja myytävänä onkin paljon kauniita meripihkatuotteita.

Ruoka on edullista, ihmiset ystävällisiä, edullisia kenkäkauppoja ja atmosfääri oli luokseen kutsuva. Tähän kaupunkiin täytyy palata vielä vehreyden tullen, istua rantakahviloissa, ihastella vanhankaupungin ikkunoista kajastavia valoja ja kuvitella itsensä keskelle upeaa satua. Jos keskityskeirit kiinnostavat niin vajaan 60km päähän Stutthoffiin pääsee bussilla, jossa on suomalaisiakin asuttanut keskitysleiri. Kävin jo kesällä Auschwitch-Birkenaussa, joten tällä kertaa skippasin leirin välistä. Ehkä ensi kerralla. Oli upeaa löytää jotain näin kaunista läheltä kotiaan,. Gdansk, vain vajaan kahden tunnin lentomatka päässä.

Matkan aikana satoi vettä, mutta myös paistoi aurinkokin. Visiteerasimme paikallisjunalla lähikaupungeissa, Sopotissa ja Gdyniassa. Päivän junalippu maksoi vain vajaa 4 euroa. Ja junia kulki reilun kymmenen minuutin välein.  Sopot oli kaunis kaupunki, jossa on Euroopan pisin silta, Molo. Ja upeat hiekkarannat, joiden äärellä ovat huippuhotellit, kuten Grand Hotel ja Sheraton. Grand Hotellissa on aikanaan yöpynyt muun muassa Hitler :D

Sopotissa voisin kuvitella viettäväni rantaelämää kesäkuumalla, pieni ja kaunis kaupunki. Jossa on myös ns.juopunut talo, josta on kuvia seuraavassa postauksessa. Gdyniassa on suuri kauppakeskus Riviera ja kaunis sekä tunteita herättävä patsas, mutta muuten kaupunki oli mielestäni mitään sanomaton ja ruma. Puolaan, kuten muuallekin Eurooppaan matkatessa talven aikaan kannattaa muistaa lämmin pukeutuminen, koska sää on yleensä kylmä vaikkei lunta olisikaan maassa. Itse olin varustautunut untavatakilla, joka ei todellakaan ollut liikaa.

Kävimme loman aikana myös paikallisessa Virtual Reality-leffateatterissa, jossa sai kokea 7D-lyhytleffoja. Tämä löytyy aivan vanhankaupungin sisältä, upea kokemus!
Hotellimme sijaitsi vanhankaupungin lähellä, Mercure Gdansk Miastro. Ja hotellihuone ei ollut kuin demonin hyökkäyksen jäljiltä kuten Singaporessa. Hotelli oli todella tasokas, sisälsi aamupalan ja oli aivan kävelyetäisyydellä vanhasta kaupungista ja lyhyen ratikkamatkan päässä suurista kauppakeskuksista. Piipahdimme Madison ja Baltyka-kauppakeskuksissa, joissa vierähti useampi tunti. Hotellimme toisella puolella oli  kauppakeskus Madison. Vaatteet, kengät ja korut ovat useimmissa kaupoissa paljon edullisempia kuin Suomessa. Ostinkin kuudet kengät, talvitakin ja muutaman paidan. Ostoksistani myöhemmin lisää.

Gdansk on ehdottomasti Puolan matkakohteista paras. Olen käynyt aiemmin Varsovassa pari kertaa ja Krakovassa, mutta Gdansk on paras. Varsovakin on toki kaunis kuten Sopotkin, mutta jokin kumma viehättää Gdanskissa.
Leikin kamerallani matkan aikana, ja sillä sai todella kivoja maisemakuvia. Olympus Pen Mini järkkäri on kamera, joka kulkee kokonsa puolesta todella hyvin mukana ja siinä on useampi eri asetus, joten ei tarvitse enää muokkailla kuvia koneella. Suosittelen!
Kuvat ovat otettu järkkärillä ja kännykkäkameralla.

Huomenna matkaamme junalla Sopotiin ja Gdyniaan sekä tsekataan matkan ruokatarjonta.

Ostin Marc Jacobsin laukkuuni tupsun, tupsupipon ja blingbling lapaset. Halvalla, kun sai ;)


Tää oli jotain niin järisyttävän järkyttävää ja nimi johti harhaan. Leffan nimi olisi voinut olla painajainen hylätyssä paiholassa. 


Puolaan lentää Finnairin pieni kone, jolla lennetään muun muassa Joensuusta Helsinkiin.

SHARE:

1 kommentti

  1. Varmasti ollut mukava reissu, tuolla olisi kiva päästä itsekkin käymään. :)

    VastaaPoista

Positiivinen kommenttisi ilahduttaa aina, kiitos! ♥

Blog Design Created by pipdig